Haute couture kindjes

Afbeeldingsresultaat voor designer babies

In laboratoria is het niet langer ongebruikelijk dat embryo’s onderzocht worden opdat ouders met een bepaalde kwaliteitswens een kind met een gewenste DNA – oogkleur, geslacht… – bewust kunnen kiezen en verwekken. Of – omgekeerd – toekomstige nakomelingen met ongewenste afwijkingen of ziektes eruit gefilterd kunnen worden.

Tot op heden werd de keuze beperkt door de voor handen zijnde genen van de ouders. Er werden nog geen genen gecreëerd – alleszins niet in die mate dat het wereldnieuws werd. Maar daar zou verandering in kunnen komen.

In een wereld waar alles kan en mag, alles moet kunnen en mogelijk gemaakt worden, is dit slechts een kleine stap naar een maakbare mens.

Recent hebben Chinese wetenschappers het DNA in menselijke embryo’s gewijzigd. Naar verluidt werden genetisch gemanipuleerde tweelingzusjes geboren met een immuniteit voor de gekende HIV. (De bijgevoegde gen zou echter ook de levensduur kunnen verminderen. De meeste wetenschappers menen dat het nog te vroeg is menselijk DNA veilig te muteren.) De DNA-wetenschapper in kwestie zou intussen onder huisarrest geplaatst zijn.

Volgens een enquête van STAT en Harvard meent 83% van de Amerikanen dat de creatie van intelligentere of sterkere babies door middel van genenmanipulatie zou moeten verboden worden. Als het echter om het vermijden of genezen van erfelijke ziektes gaat, dan hebben de meesten een andere mening.


Een andere opwerping is dat de techniek voor een maakbare baby slechts weggelegd zal zijn voor de rijken. Ergo: nog een bijkomende kloof tussen arm en rijk. De voorstanders van DNA-op-maat zien er geen graten in. Immers: elke nieuwe vorm van technologie volgt hetzelfde patroon. Als het nieuwe product op de markt komt is het initieel heel duur. De rijken betalen voor de infrastructuur om de nieuwe technologie te ontwikkelen, vervolgens wordt deze verspreid, voor iedereen toegankelijk gemaakt. De rijken betalen niet alleen voor het nieuwe hebbeding, ze betalen ook voor de fouten van de eerste productie en financieren op die manier een verbeterde versie, die dan later goedkoper op de markt gebracht kan worden.

De meeste landen zijn huiverig voor op maat gemaakte baby’s. De voorstanders menen echter dat onze nakomelingen het recht zouden moeten hebben zichzelf te ontwerpen in de ideale versie die zij uiteindelijk willen zijn.