Gewestvorming in Oekraïne?

Les Polonais d’Ukraine réclament plus d’autonomieDe sympathieke Oekraïense regering heeft het niet gemakkelijk.  Na de afscheuring van de Krim, de autonomie-eis van het oosten, krijgen ze er een nieuw probleem bovenop.

Ook de Poolse minderheid eist erkenning.  Ze willen een referendum over meer zelfbeschikkingsrecht, de Poolse taal op gelijke voet met het Oekraïens, onderwijs in het Pools, nieuw op te richten eigen scholen enz.  Ze worden gesteund door de Poolse regering.

Voor de Polen blijft de herinnering aan de slachtpartij van Volhynie in 1943 en de aanhechting bij Oekraïne een oud zeer.  Oekraïne zou begin 1943 tussen de 60.000* en 100.000* Polen gedood hebben.

FT

*Verschillende bronnen

5 gedachten over “Gewestvorming in Oekraïne?

 1. Spijtig voor de Golfbrekersfans die het Engels niet machtig” zijn, doch Wikipedia geeft geen Nedderlandse uitleg… toch is de lààtste zin op hun pagina duidelijk te begrijpen: “….the UPA also wanted to erase all traces os sustained Polish precense in the area”. {dus wilden de upa (fanatieke oekraïners-in-dienst-van-de-Duitsers) ALLE SPOREN van eerdere Poolse aanwezigheid doen vervagen} —> (vertaling met de “losse pols” van Fikken 🙂 )
  Dàt was dan tweede moordpartij: de éérste gebeurde in 1940 toen de Bolsjewieken duizenden gevangengenomen officieren het nekschot gaven in Katyn.
  De derde gebeurde dan vanaf half-42 met de massale Jodenvervolging. (NOTA BENE: Dit, fèl TEGEN de ZIN van HIMMLER… want dié was van oordeel dat de benodigde treinen & personeel véél nuttiger zouden geweest zijn aan het “oostfront”.) –> maar… “Befehl ist Befehl” en had de moed niet om “den dolf” tegen te spreken.

 2. Oei, “Nederlands” hoeft geen 2 x d
  En nog eentje: all traces OF… (stom van Fikken om niet éérst zijn schrijfselen nà te kijken) 🙁

   • Helemaal niet fout van Fikken . Hij is zijn tijd ver vooruit en gebruikt reeds de nieuwste Nederlandse spelling . waarin ” Nederlands ” inderdaad met twee d’s geschreven wordt

Reacties zijn gesloten.