“Ga niet aan het raam…”

Afbeeldingsresultaat voor tag der deutschen einheit cartoonDe dag van de ‘Deutsche Einheit’ in het Merkeljaar 2017 moet met betonbarrières, 7400 politie-agenten, gesloten luchtruim, verbod op drones en hermetisch afgesloten veiligheidszones gevierd worden. Daar bovenop de goedgemeende raad van de politie aan de bewoners binnen de veiligheidszone: “Ga niet aan het raam; het zou tot misverstanden kunnen leiden…”

Voor de 27ste keer vieren de Duitsers op 3 oktober, vandaag dus, de dag van de Duitse eenheid. Niets is nog zoals het was. In Mainz worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen die duidelijk maken hoe het met de vrijheid in Duitsland gesteld is.
Het Bundesland Rheinland-Pfalz is dit jaar voorzitter in de Bundesrat, bijgevolg inrichter van de festiviteiten. Mainz kreeg de eer en het genoegen daarvoor “de grootste politie-inzet ooit” 7400 agenten te mogen ontvangen, daaronder speciale eenheden en zwaar bewapende veiligheidskrachten. De stad wordt een vesting met een vliegverbod boven de stad. De politie zal meerdere helikopters, een vliegtuig en politiedrones inzetten om vanuit de lucht elke verdachte beweging op te sporen. Ook de Rijn wordt bewaakt.

Autoverkeer in de binnenstad werd gisteren al voor het volksfeest verboden. 117 betonblokken lagen sinds zaterdag al te wachten opdat de feestvierders niet van de weg zouden gemaaid worden door “fanatieke vrachtwagenchauffeurs”. Burgers worden op afstand gehouden van de politieke elite; de herinnering aan Dresden in 2016 waar ‘Wutbürger’ met boegeroep en een fluitconcert duidelijk maakten wat ze van hen hielden, is te pijnlijk.

680 bewoners van de veiligheidszones kregen elk een individueel bezoek van de politie die hen verzocht op 3 oktober liefst niet aan het raam te staan of bewegen. Het zou “tot problemen en misverstanden kunnen leiden”.
Antifa en consoorten had nl. de minister-presidente Malu Dreyer (SPD) hun bezoek aan Mainz beloofd onder het motto „Diesem Deutschland keine Feier!“. Bij uitzondering zijn we het met hen eens: in dit Duitsland valt er niets te vieren.

De Duitslandhaters wilden eigenlijk van het Hauptbahnhof over de Kaiserstraße trekken. Blijkt dat het “antifaschistische, antinationale en antikapitalistische blok” geen rekening had gehouden met het feestgedruis op die plaats. Ontgoocheling alom bij de “Nixzufeiern”-liga. Het zal dus maar een geen-feest-evenement in mineur worden: om 11.30 u een toespraak aan het station, verder niets. Tenslotte heeft het geen zin als niemand je hoort, als er geen robbertje gevochten kan worden, als er niets te vernielen valt.

Zeg niet “moslim terrorist”, zeg “fanatieke vrachtwagenchauffeur”