Euro-kritische AfD mag deelnemen aan verkiezingen

Alternative für Deutschland - BundesverbandAfD, de partij Alternative für Deutschland mag deelnemen aan de Bundestagswahl (fed. verkiezingen)

De commissie fed. verkiezingen heeft donderdag beslist dat de  AfD mag deel nemen aan de verkiezingen van 22 september.  Dus zal de euro-kritische partij in alle Bundesländer kieslijsten kunnen indienen, waar ze op datum van 15 juli de nodige handtekeningen heeft verzameld. Volgens een enquête zou een kwart van de Duitsers zich kunnen voorstellen voor een partij te stemmen, die voorstander is van de afschaffing van de euro.

Naast de AfD mogen ook de Republikaner, Pro Deutschland, de Bayernpartij, de Christliche Mitte en de Familienpartij zich aan het kiespubliek aanbieden.  De commissie verbood deelname aan de Muslimisch Demokratische Union en de Vereinigung Deutsches Reich.
Partijen, die sinds de voorgaande verkiezingen niet minstens 5 zetels bemanden in de Bundestag (fed. parlement) of in een Landtag (parlement van het Bundesland) moeten ook tot de verkiezingen toegelaten worden. Maatgevend is o.a. het bewijs dat de resp. partij genoeg leden had en in de publieke ruimte zichtbaar aanwezig was.
58 partijen willen aan de verkiezingen op 22 september deelnemen.

Floriaan Terbeke

3 gedachten over “Euro-kritische AfD mag deelnemen aan verkiezingen

  1. Een rechtse partij maakt in Duitsland geen schijn van een kans. ‘Rechts’ is er een scheldwoord geworden.

    • De AfD is in de letterlijke zin geen rechtse partij; het is een partij met een breed scala van politici, academici en economen, bezorgd om de toekomst van Duitsland en, in het verlengde daarvan, Europa, die als gemeenschappelijk doel de afschaffing van de euro nastreven. Natuurlijk wordt de AfD afgeschilderd door de klassieke machtspartijen én de linkse kameraden als een rechts gevaar voor de democratie. Het werkelijke gevaar zit, zoals wij hier meermaals aangetoond hebben, bij diegenen die de conservatieven en nationalisten demoniseren. Het etiket “rechts” evolueert dan snel naar racist, fascist, nazi en andere lieflijkheden. Een scheldpartij zonder argumentatie.

  2. ” Eérst zien”… zei de blinde, maar toch is er nog leven nà de verkiezingen. (al zal Merkeltje waarschijnlijk haar huidige job kwijtspelen.
    58 partijen schijnt véél te zijn, doch voor een landje, zo groot als twee vliegenscheten op de wereldkaart, heeft ons onland ook reeds een tamelijk aantal partijen hoor.: begin maar eens te tellen…men heeft vingers tekort, en moet er al de tenen bijnemen.

Reacties zijn gesloten.