Vers van de pers

     Kolonels winnen verkiezingen Egypte

Zware nederlaag Matrozen na matige campagne

zetelverdeling (1)

De verkiezing van een nieuw leger in Egypte heeft weinig verrassingen opgeleverd. De Kolonels, die in de peilingen al als gedoodverfde winnaar werden aangewezen, boekten een ruime zege. Ook de Majoors wonnen flink. Zij slaagden er echter net niet in om de grootste partij te worden.

‘Egypte-kenner’ Monique Samuel stelt dat zowel de Kolonels als de Majoors hebben geprofiteerd van de strategische stemmers. “De laatste dagen is er in de media aangestuurd op een tweestrijd tussen die twee partijen. Daardoor kwamen kleinere partijen als de Luitenanten en de Sergeanten er niet aan te pas.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Kolonels en de Majoors eerst proberen samen een regering te vormen. Volgens Samuel is dat echter meer voor de vorm. “Die twee liggen mijlenver uit elkaar. Ze zullen beleefd met elkaar praten om vervolgens te constateren dat het niet is gelukt. Daarna is de weg vrij voor de Kolonels om te onderhandelen met de Generaals, hun natuurlijke bondgenoot. Dan heb je binnen no time een regering.”

De grote verliezers van de verkiezingen zijn de Matrozen. Samuel: “De partij kampt al langer met een imagoprobleem en de matige campagne heeft daar zeker niet bij geholpen. De partij zal bij zichzelf te rade moeten gaan. Momenteel zijn de Matrozen stuurloos.”

Samuel is blij met de uitslag. “Dit is een feest van de militaire democratie.”

logo                                                                       Jochem van den Berg en Rudolf Julius • donderdag 4 juli 2013,                                              http://www.speld.nl/2013/07/04/kolonels-winnen-verkiezingen-egypte/

 

1 gedachte op “Vers van de pers

  1. Dan is er nog steeds een “veldmaarschalk” dat héél het zooitje kan vernietigen, en, indien die veldmaarschalk niet zèlf in een dodelijke bomval trapt, dan… is er nog steeds een spion om hèm te liquideren.
    Een “Stratego-spel” begint reeds in het hoofd… alvoor men één stuk op het spelbord zet. 🙂

Reacties zijn gesloten.