Eerst nonkeltje en dan nonkeltje’s kinderen…

Pakt Zelensky’s mayonaise niet meer? In Kiev vreest men dat de oorlog in Israël de intussen teruglopende hulp uit het Westen zal doen slinken. Daarom probeert ‘s werelds meest gekoesterde president op de een of andere manier in beeld te blijven en de conflicten in Israël en Oekraïne met elkaar te verbinden.

Zijn eerste poging: een bezoek aan Israël waarop hij zichzelf uitgenodigd had, om het Westen aan zijn eigen belangrijk persoontje te herinneren door zijn “solidariteit” met Israël te tonen. Volgens het internetportaal Ynet wou hij samen met VSA buitenminister Anthony Blinken zijn opwachting maken, maar Israëls regering wees hem af met als reden “dat het nu niet het juiste tijdstip was”.

Tja. Logisch dat Israël liefst geen concurrent voor mogelijke westerse hulp en media-aandacht ziet passeren.

Bovendien heeft Zelensky Israël niets te bieden; Oekraïne hangt immers zelf volledig aan het westerse hulpinfuus. Maar de Duitse premier, Olaf Scholz, die mocht wel komen; tenslotte kan hij in naam van alle Duitsers nog een paar miljard euro sturen.

Zelensky moet zich realiseren dat zijn tijd als ‘s werelds chouchou eindig is – ook in eigen land. Het Oekraïense bejubelde voorjaars-, zomers- & herfsttegenoffensief loopt nu niet bepaald zoals aangekondigd. En de winter staat voor de deur. Er komt een tijd dat de eigen bevolking er genoeg van heeft. Niet getreurd, Zelensky heeft ten slotte een attractieve echtgenote, die ook al eens ingeschakeld wordt waarbij ze dan van de gelegenheid gebruik maakt om in Parijs te gaan “shoppen” met madame Macron. Onder het mom van medeleven te willen uitdrukken en steun te betuigen met de Israëlische slachtoffers van de jodenhatende Hamas nam b.g. attractieve echtgenote, Jelena Zelenskaja, de telefoon en vroeg een gesprek met de echtgenote van de Israëlische president, Yitzhak Herzog.

Mevrouw Michal Herzog dankte beleefd voor mevrouw Zelenskaya’s steun en solidariteitsbetuigingen in naam van het Oekraïense volk: “Hartelijke dank. Ik weet dit telefoongesprek te waarderen; het geeft ons kracht en verwarmt ons hart. Dit zijn zeer zware dagen.” Aldus werd de mevrouw Herzog geciteerd en zij drukte haar hoop uit dat hun volgend gesprek in vreedzamere omstandigheden zou kunnen plaats vinden.

Ergo: de heer en mevrouw Zelensky moeten wachten tot de oorlog in Israël voorbij is en Oekraïne niet als concurrent voor westerse financiële steun en wapens meer beschouwd kan worden.

Toch wel opmerkelijk: niet president Zelensky telefoneert met collega-president Herzog, maar laat zijn attractieve echtgenote bellen naar mevrouw Herzog opdat er toch iemand zou luisteren naar het medeleven uit Oekraïne.

Is het dit wat men delegeren noemt?

3 gedachten over “Eerst nonkeltje en dan nonkeltje’s kinderen…

  1. Ik vertrouw die Oekraïner voor geen haar.
    Ik ben tegen elke vorm van geweld tegen eender wie.

Reacties zijn gesloten.