Edda

Bij onze oosterburen wordt er nog steeds hondentaks geïnd.  In het land b werd de blikken medaille met jaargang, die aan de hondenhalsband bungelde en nog steeds populair is bij verzamelaars op rommelmarkten, afgeschaft.  Niet dat onze overheid hondenbezitters wou ontlasten… wees maar zeker dat de afgeschafte taks ergens bijgeteld wordt.

Dus in Duitsland bestaat er nog een hondentaks.  En wie weigert te betalen, zal het voelen.  Zo geschiedde ca. 5 jaar geleden in Ahlen (regio Münster), waar in 2018 nog een hond in beslag genomen en ten gunste van de stadskas verkocht werd op Ebay. 

De baasjes van de mopshond konden of wilden de hondentaks niet betalen.  Geen enkele betalingsherinnering had succes.  Vanuit de stedelijke overheid was er geen begrip voor de financiële toestand van de hondeneigenaars: als ze hem gekocht hadden, hem konden verzorgen, eten geven, naar de dierenarts gaan, dan zouden ze toch wel ook genoeg geld hebben om jaarlijks de hondentaks aan de gemeente te betalen… luidde de redenering.  En de gemeentelijke overheid besloot om een afschrikkend voorbeeld te stellen: ze namen de onfortuinlijke mops, Edda, in beslag en verkochten het diertje op Ebay voor 690 euro.  Dit bedrag werd in de gemeentelijke kassa gestort en betekende een aflossing van de schulden die de moedwillige Ahlen-bewoners bij de gemeente hadden. 

Dus Edda kreeg een nieuw bazinnetje.  Deze vond dat ze een kat in een zak gekocht had – Edda zou ziek zijn – hoewel de Ahlense overheid hem, na een dierenartsbezoek, als “kerngezond” beschreven had.  Het nieuwe bazinnetje voerde dierenartskosten aan die intussen al “meerdere duizenden euro” zouden belopen.  En die kosten wilde ze van de Ahlense overheid terugbetaald krijgen.

Niet toch. Eerst moedwillige hondentaksweigeraars en nu een geldwolvin.  Deze trok naar de rechtbank.  Maar daar haalde ze geen gelijk want – zo redeneerde de rechtbank – ze kon niet bewijzen dat Edda op het ogenblik van de verkoop al ziek was.  Intussen gaat het geschil om 19.000 euro, wat meteen de mogelijkheid van beroep inhoudt.  Edda heeft een bepaalde oogziekte, werd geopereerd en zal levenslang dure medicijnen moeten nemen. (Aktenzeichen: 02 O 376/19, 5.4.23) „Legal Tribune Online“.

Op de gemeentelijke webstek van Ahlen konden we vernemen dat de taks voor een eerste hond afgeschaft is.

Hondentaks wordt in Duitsland door de gemeentelijke overheid geheven.  Bedragen verschillen.  Voor een eerste hond zal men ca. 100 euro per jaar moeten ophoesten.  De taks voor de zgn. “gevaarlijke” honden moet ontradend werken: ca. 650  / 700 euro per jaar.

In het jaar 2021 was de inning van hondentaks in heel Duitsland goed voor 401 miljoen euro.

PI-News