De “Tovercirkel” van de muziek

klassische-musikIn mei 2014 brachten het Egidius Kwartet & College in vier concerten de muziek ten gehore, die opgetekend werd in de roerige dagen rond en in jaar 1566, het jaar van de Beeldenstorm.

Terwijl overal in de Nederlanden beelden, schilderijen en boeken vernield werden, en er alom grote angst en onrust heerste bleef men in de Leidse Pieterskerk doorgaan met het zingen van hemelse, bijna onaardse mooie muziek. Zangmeester Joannes Flamingus schreef in die jaren een serie prachtige Maria-motetten. In het Koorboek dat in die crisistijd werd gemaakt vinden we nog meer onthechte, ‘onaanraakbare’ stukken van beroemde en minder beroemde componisten.

Tijdens de concerten wordt u als publiek als het ware meegenomen naar het jaar 1566. Rondom u en de zangers hangt een onheilspellende sfeer, maar de muziek die gezongen wordt trekt zich daar niets van aan, die blijft wonderschoon en gericht op het eeuwige.
In die vervreemdende sfeer staan de zangers in hun rode toga’s in een cirkel in het midden van de kerk, u als publiek zit er omheen, en maakt als het ware deel uit van de ‘tovercirkel’ waaruit de polyfonie meeslepend en troostend opklinkt.