De kruik gaat zo lang te water…

Of “veel te goed, is half zot”…

In het Franse Fréjus hebben de vrijwilligers van de Restos du coeur collectief hun ontslag gegeven na meerdere incidenten met vooral illegale migranten. Een herkenbaar verhaal.

Restos du coeur werd in 1985 door de Franse komiek Coluche opgericht. In de Var besloten de 15 vrijwilligers, die dagelijks tijd vrijmaakten om in de Restos du coeur maaltijden te bereiden voor de zwaksten in onze maatschappij, collectief te stoppen. Een collectieve beslissing, aldus de lokale pers, terwijl ongeveer 200 families dagelijks op de vrijwillige hulp van Restos du coeur konden rekenen.

Een voormalig vrijwilliger, geciteerd door de krant Var Matin, liet verstaan dat de directie van Restos du coeur “overduidelijk andere inzichten” heeft.

Weinig respect vanwege illegale migranten: Die verschillende inzichten hebben te maken met een deel van de bestemmingen van de gratis maaltijden van Restos de coeur. Vrijwilligers in Fréjus vertikken het om nog langer hun tijd te steken in het verzorgen van maaltijden voor illegalen, omdat die bijzonder respectloos uit de hoek kwamen.

Opmerkelijk is de reactie van de regionale directie van Restos du coeur. In de plaats van de reacties van de eigen vrijwilligers te zien als een signaal dat er iets verkeerd loopt, kwam de departementsvoorzitter Jean-Philippe Florenson niet verder dan wat politiek correcte woordjes: de vrijwilligers hadden het charter van de vereniging niet gerespecteerd en moesten dus gaan. In het charter van Restos du coeur staat dat men zich al vrijwilliger engageert om eten te bezorgen aan iedereen die er nood aan heeft, “zonder discriminatie en zonder selectie”.

Mag je respect vragen voor gratis maaltijden? De vrijwilligers zijn razend over deze bewering van de directie. Ze klagen vooral het “twee maten, twee gewichten”-beleid van de vereniging aan. “Wij moeten onvoorwaardelijke steun geven aan iedereen die erom vraagt. Zonder voorwaarden dus. Toch vreemd: elk jaar legt de directie ons een lijst voorwaarden op, om nieuwe begunstigden in te schrijven voor voedselsteun. Verschillende documenten moeten worden bezorgd, waaronder een identiteitskaart en een verblijfsvergunning”. Anders geen inschrijving dus. Voorwaarden die natuurlijk bij illegalen niet kunnen worden ingevuld.

De vrijwilligers van Restos du coeur hebben daarom steeds iedereen bediend, ook mensen die illegaal in het land verbleven. Maar de jongste 2 jaren zijn het vooral illegalen die bijzonder agressief uit de hoek komen. Zo wierpen ze voedsel in de richting van de vrijwillige medewerkers, medewerkers werden agressief benaderd. Ondanks protesten van het personeel legde de directie de vrijwilligers op illegalen verder in te schrijven, zelfs diegenen die niet over de vereiste papieren beschikten.

De kruik is gebarsten. En zoals met de politiek-correcte hysterie in het westen te verwachten viel, zijn het niet de illegalen die zich voortaan met meer respect moeten gedragen ten opzichte van de vrijwillige voedselbedelers van Restos du coeur. Neen, het zijn de vrijwilligers die in de fout gingen!

https://www.varmatin.com/humanitaire/nous-ne-sommes-pas-racistes-les-ex-benevoles-des-restos-du-coeur-de-frejus-reagissent-a-la-polemique-722339

En zo wordt er dan door de poco media over bericht: