Dé Béste Film van àlle tijden

De BBC meldt dat een “groep van experten” de beste film ooit gekozen heeft. Wie dan denkt aan gerenommeerde regisseurs en bekende kaskrakers, kortom iconen uit de filmwereld, regisseurs zoals Hitchcock, Scorsese, Spielberg… , filmen zoals Casablanca, The Godfather, Schindler’s List, Das Boot, The Silence of the Lambs, Gaston & Leo’s Paniekzaaiers (… grapje!)… heeft een te beperkt gezichtsveld.

We gaan u niet vragen ernaar te raden. U kùnt het gewoon niet raden. Voor zover wij weten is de film onbekend. Maar… volgens experten van wereldklasse. De nec plus ultra van ‘s wereld filmen.

“Jeanne Dielman, 23 quai du commerce, 1080 Bruxelles”.

???? “Wat heeft die Franstalige Jeanne uit Brussel hiermee te maken?” hoor ik u denken. Alles. Het is nl. de titel van de film. De regisseuse is een gewisse Chantal Akerman. Even onbekend als Jeanne, de film, menen wij. Onterecht, volgens de “groep van experten”. Dat de film bij de brede massa – en zelfs bij de kleine uitgelezen groep cinefielen – geen belletje doet rinkelen, ligt eraan dat hij uitsluitend als DVD bij Amazon te koop is als Frans of VSA-importproduct, o.a. bij https://www.mylum.tv/nl/films/jeanne-dielman. U kunt er voor meer dan 3 uren bij gaan zitten en is ongeveer even slaapverwekkend als de nieuwjaarstoespraak van de belgische Coburger.

Hij werd blijkbaar door een moedige cinefiel met weinig kennis van de Franse taal geladen en op zijn YT-kanaal geplaatst. U moet zijn gezicht en commentaar gewoon wegdenken mocht u toch willen kijken. Hij geeft in het begin een beschrijving: een dag – of misschien meerdere dagen – uit het leven van Jeanne. Hij noemt het “een trage film”. Juist. Mocht hij nog trager zijn werd hij achteruit gedraaid. Ons ontbreekt het geduld om de film te bekijken, we klikten verschillende keren op de tijdlijn, maar we gingen wel op zoek naar het scenario. Hou u vast: “Een eenzame, ritueel-geobsedeerde weduwe doet haar dagelijkse klusjes, poetst haar appartement waar ze woont met haar tienerzoon en verdient af en toe iets bij om de eindjes aan elkaar te knopen. Als één van haar klanten haar een allereerste orgasme bezorgt, dan verliest ze de controle over haar leven.”

Een film van 3 u 30 minuten over een vrouw die een eerste keer een orgasme beleeft. En dat moet dé béste film aller tijden voorstellen. Maar hij is wel gedraaid door een vrouw en heeft een vrouw in de hoofdrol. Vrouwenquota in het kwadraat.

bbc.com/news/Jeanne Dielman: Film directed by woman picked as best ever/