Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorStraalbezopen zonder een druppel alcohol gedronken te hebben?  Het kan!

Met 3.7 promille alcohol in zijn bloed belandde een 61-jarige Texaan op Spoed.  Dat hij zich niet goed voelde, verbaasde niemand, maar wel dat hij bleef beweren geen druppel alcohol gedronken te hebben. De artsen geloofden hem niet, gingen ervan uit dat hij een heimelijke drinker was.

En het herhaalt zich meermaals.  Telkens houdt de man vol absoluut niets gedronken te hebben.  Daarom begint zijn vrouw, een verpleegster, de gebeurtenissen met een alcoholademtester te volgen.    Zij moet vaststellen dat het klopt: ook als hij geen alcohol tot zich genomen heeft, blijkt hij volgens het apparaat stomdronken te zijn.

Ctrl+ voor vergroting

Pas dan geloven de artsen hem. Samen met wetenschappers van de Panola College van Carthage (Texas) ontdekken ze in de stoelgang van de man een gistzwam Saccharomyces cervisiae, die zowel voor het bakken als voor het brouwen gebruikt wordt.   Ze houden hem 24 uur in isolatie en geven hem koolhydratenrijke kost te eten.  Want gist heeft suiker nodig om alcohol te produceren.  En inderdaad, na enkele uren blaast hij 1.2 promille!

Na een lijdensweg van 6 jaar, sinds het begin van de symptomen, werd eindelijk de oorzaak gevonden:  de man lijdt aan het zgn. auto-brouw-syndroom, waarbij het gist suikerhoudende voeding in ethanol omzet.    Het wordt o.a. uitgelokt door antibiotica.  Er zijn wereldwijd slechts enkele gevallen bekend.   Dankzij een therapie, waarbij zijn darmflora hersteld werd, is de Texaan nu klachtenvrij.

P.S.: Hou dit in gedachten bij een volgende alcoholcontrole.

FVE

5 gedachten over “Bij meneer doktoor

  1. Hoe moet ik mijn Thaise echtgenote aan het verstand brengen dat ik soms een probleem heb met “Saccharomyces Cerviae” .

    • De aangehechte studie (bruggetje) van het artikel laten lezen en daarbij scanderen ‘Ich habe es nicht gewusst!’ Succes en hou ons op de hoogte!

      • Hélemaal ànders, beste Joos,… een bruin biertje brouwen van de stoelgang, zodat men “al sch****tend” rijk wordt. 🙂

Reacties zijn gesloten.