Berlijn, de verloren stad

Sprekende contrasten: daklozententjes in de schaduw van de Reichstag

Terwijl de EU-bonzen Polen chanteren, wil dit land haar landgenoten terughalen uit Berlijn.
Naar schatting leven meer dan 2000 Polen op straat in de Duitse hoofdstad. De Poolse regering wil er daarom sociale assistenten heen sturen om de daklozen hulp aan te bieden en/of bij een terugkeer naar huis te ondersteunen.

Het aantal dakloze Oost-Europeanen neemt toe in Berlijn. De Poolse regering wil niet langer toekijken hoe hun eigen landgenoten verkommeren in de rijkste EU-lidstaat.
Überhaupt gaat het van kwaad naar erger in Berlijn. Naar schatting zouden 31.000 mensen zonder woning door de Berlijnse regering opgevangen worden. Maar buitenlanders of verslaafden vallen meestal buiten de boot. Meer dan de helft van de ca. 6.000 daklozen zijn afkomstig van Oost-Europa. In het stadsbeeld wilde kampeerplaatsen en talrijke bedelaars. De Berlijnse overheid plant voor de winter 1.000 nood-overnachtingsplaatsen, maar vele daklozen mijden de noodopvang omdat ze vrezen voor criminaliteit en agressie. En omgekeerd worden er ook quota ingevoerd voor Oost-Europeanen wegens hun alcoholverslaving.

Na de Polen zijn de Roemenen en Bulgaren de grootste groep Oost-Europese daklozen. Hun consulaten houden zich echter doof en voorzien slechts in het allernoodzakelijkste, zoals hygiënische hulpmiddelen.  Polen wil zich nu om zijn burgers in Berlijn be-kommeren.  De meeste dakloze Polen niet terug naar huis – uit schaamte omdat de verwachtingen niet ingelost konden worden of omdat ze in Polen geen familie of perspectieven meer hebben.

De woningnood in Merkelland neemt van jaar tot jaar toe, is zelfs verdubbeld in enkele jaren, dankzij Merkels “Wir schaffen das”-welkompolitiek.  Meer info: klik hier voor video.

En zeggen dat de Grünen blijven aandringen bij de zgn. Jamaïca-coalitiegesprekken op nog meer kandidaat huurders van sociale woningen…die er niet zijn.  Grüne beharren auf Familiennachzug

Zahl obdachloser Osteuropäer in Berlin steigt