Afghaanse geboortepiek op 1 januari

Afbeeldingsresultaat voor born 1 januaryDe Afghaan Samad Alawi’s (fictieve naam) geboortedatum is naar verluidt 1 januari – die van zijn vrouw, van zijn twee zonen en van duizenden andere Afghanen ook.

Ze werden weliswaar niet op die dag geboren, maar ze gebruiken die geboortedatum omdat het gemakkelijker is. Er waren immers gedurende heel lange tijd geen geboorte-oorkonden of andere officiële papieren ter beschikking – een overbodige luxe – maar nu worden Afghanen steeds frequenter naar hun geboortedatum gevraagd. Vooral als ze in het Westen de cultuur komen verrijken.

Bovendien heeft de beschaving daar ook toegeslagen; wie mee wil zijn met de tijd is op zijn minst aangesloten op Facebook, en daar wordt de opgave van een geboortedatum verlangd bij de inschrijving. Ook nuttig als reislustige Afghanen bv. een paspoort of een visum aanvragen… Euh…  Raar fenomeen: ‘geen papieren’… is veel voor de hand liggender om toegang te krijgen tot een of ander Luilekkerland. Voorheen – toen de westerse bureaucratie nog niet toegeslagen had – oriënteerden de Afghanen zich naar de seizoenen of naar belangrijke gebeurtenissen.

Maar zelfs zij die hun geboortedatum kennen, kiezen dikwijls 1 januari om de datum van hun islamitische kalender niet te moeten wijzigen. Reden: bij de inschrijving bij Facebook is het gemakkelijker de 1ste dag van de 1ste maand te kiezen uit de lijst met dagtekening en maand… omdat het internet in hun Prachtland zo ellendig traag is.

Zelfs op de officiële identiteitskaart der Afghanen staat de leeftijd “volgens hun uitzicht” vermeld. Tja… zo ver zijn ze in Merkelland nog niet geëvolueerd. Als een dertigjarige beweert dat hij net 15 geworden is, dan geloven ze de brave jongen op zijn woord.
Dat pakt binnenkort niet meer in Afghanistan: in de ziekenhuizen in de grotere steden worden steeds meer geboorteoorkonden uitgereikt, de regering wil elektronische identiteitskaarten mét de geboortedatum – voor zover die bekend is – invoeren. En er zijn voorwaar zelfs gezinnen die helemaal mee zijn met de moderne tijd: zij schrijven de geboortedatum op een papiertje en bewaren dat in de koran.  Veilig opgeborgen onder Mo’s hoede.