11 juli 2017

21 juli rouwdag -Voorpost.jpgVandaag krijgt u van ons slechts enkele liedjes uit onze rijke Vlaamse liederenschat én de 11 juli-boodschap van Tom Van Grieken, voorz. VB.

Tot straks op het H. Conscienceplein in Antwerpen!

Houzee!

Nood aan Vlaams identiteitsbesef

Terwijl Catalonië zich opmaakt voor een volksraadpleging over zijn onafhankelijkheid regeert op Vlaanderens nationale hoogdag de communautaire stilstand. Naast politieke lafhartigheid en manifest kiezersbedrog is ook de afwezigheid van een Vlaams natiegevoel verantwoordelijk voor die ingebakken onderdanigheid. Een aantal institutionele instrumenten zouden dat Vlaamse identiteitsbesef en gemeenschapsgevoel nochtans kunnen versterken. De oprichting van één Vlaamse kieskring en de rechtstreekse verkiezing van de minister-president zijn er daar twee van.

De analyse dat België vierkant draait, is al lang geen exclusief Vlaams-nationale denktrant meer. Zowel uit het bedrijfsleven als uit de topambtenarij klinken de noodsignalen steeds luider. Nadat vorig jaar ex-postbaas Johnny Thijs concludeerde dat “dit land niet meer werkt”, klonk er in het voorjaar een zelfde geluid bij Fons Leroy, topman van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB én van socialistische signatuur. De totale versnippering van bevoegdheden binnen België zorgt er volgens Leroy voor dat het Vlaams activeringsbeleid compleet faalt.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. België is na 47 jaar ‘staatshervormen’ verworden tot een institutioneel kluwen waar vliegtuigen zich moeten aanpassen aan de anti-Vlaamse grillen van zijn Hoofdstedelijk Gewest. Waar de thuiszorg Vlaamse materie is en thuisverpleging federale. Waar het justitiebeleid Belgisch is, maar de enkelbanden regionaal.

Buiten wat schouderophalend cynisme gleed de noodkreet van Leroy in de politieke hoofdkwartieren af als water van een eend. Nochtans weten ze in de partijpaleizen verdomd goed dat zijn diagnose niet meer is dan een empirische waarneming. Ze illustreert overigens uitstekend de stand van het land: in verval.

Contrafederatie

Intussen neemt de overheidsschuld met 452 miljard euro Zuid-Europese proporties aan, waardoor elke werknemer in dit land een schuld torst van 99.500 euro. Het overheidsbeslag piekt nog steeds vlot boven de 53 procent en inzake belastingdruk behoudt België de kampioenstitel stevig in handen. De contrafederatie die België heet, barst van de systeemziekten.

En intussen gaat de welvaartsoverdracht naar het zuiden onverminderd door. Maandelijks ziet elke Vlaming zo’n 200 euro naar de bodemloze putten van Di Rupo en Magnette stromen. De transfers naar Wallonië lijken hiermee wel op een permanente bloedtransfusie waar de patiënt zo vriendelijk is om tegelijkertijd de slagaders van de bloedgever toe te knijpen. En als we de confederale leermeesters goed hebben begrepen, zal dat ook na 2019 zo blijven. Verder dan een zoveelste transferstudie geraakte Vlaams opperbevelhebber Bourgeois nog niet.

Geen omwenteling maar status quo

“Van het Belgische beleid kun je nooit nog goed beleid maken”, was destijds nochtans de conclusie van de confederale profeten. Enkele jaren en ministerposten later lijken de immense problemen van gisteren vandaag tot onbestaand te zijn uitgeroepen. De veelbelovende omwenteling heeft plaatsgemaakt voor een ambitieloze status quo. Het gemak waarmee diegenen die zo flagrant werden bedrogen – de kiezers – daarmee omgaan, is al even stuitend als indrukwekkend. Het ontbreken van een volwaardig Vlaams gemeenschapsgevoel is daar niet vreemd aan. In tegenstelling tot de Schotten of de Catalanen blijft het Vlaams identiteitsbesef beperkt.

Eén Vlaamse kieskring

Die ingebakken nederigheid heeft naast een aantal culturele en historische ook institutionele oorzaken. Zo zorgen de provinciale kieskringen voor een vreemd selectieproces van politieke bestuurders. Bestuurders waar een groot deel van de burgers zich niet mee identificeert. Is er bijvoorbeeld iemand die zich kan inbeelden dat in één Vlaamse kieskring Geert Bourgeois uit de bus zou komen als de meest geprefereerde regeringsleider? Juist.

Vlamingen vormen één democratie, met één publieke cultuur en media en toch kunnen West-Vlamingen niet op Vlaams-Brabantse politici stemmen of omgekeerd. Eén Vlaamse kieskring waarbij de man of vrouw met de meeste stemmen de scepter mag dragen, zou niet alleen een sociologische dynamiek op gang kunnen brengen van gemeenschapsgevoel, het zou ook resulteren in een transparanter en representatiever bestuursapparaat en een democratischer Vlaanderen. En laat net dat op 11 juli een hoofdbekommernis zijn.

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

 

19 gedachten over “11 juli 2017

 1. Geachte redactie,
  Aan u allen en al uw lezers een fijne Vlaamse feestdag, houzee.

 2. Zolang het de Vlaming niet is toegestaan zijn eigen Minister-President te kiezen, is Vlaanderen geen democratie.

  • Een zelf gekozen Vlaams minister-president die werkzaam is in het kader, of beter het ‘carcan’ van een ondemocratisch belgië helpt ons geen stap vooruit …

   • @ Ropie,

    klopt. Ik wilde alleen benadrukken dat Vlaanderen zelfs op dat gebied geen democratie heeft.

 3. Wij komen het Vlaams Nationalistisch feest in Antwerpen bijwonen van uit Blankenberge.

  • Welkom, Roger. Ook de dame met familie uit de regio Gent, die al jaren “vaste klant” is bij de Gulden Sinjoren. En uiteraard ook alle Limburgers, Brabanders, Groot-Nederlanders hier en over de staatsgrens van 1830 / 31… en – voor zover hier aanwezig – ons broedervolk uit Suid-Afrika!

  • Maar ik heb op het feest geen BDW of Jan hesp gezien. Ik denk zelfs geen enkele NBA er gezien.

   • @ Roger Catrysse,
    ik denk toch dat u niet goed gekeken hebt want op de vierde rij, naast mijn echtgenote en mijzelf, zaten er twee n-va-ers. Maar u stapte dan ook nogal vlug langs de rijen van voor naar achter, nietwaar 🙂 🙂 🙂

     • @ redactie,

      ik zat ook naast twee n-va’ers en moet dan in de buurt van Ropie gezeten hebben.
      Als ze het niet bekend maken zijn ze natuurlijk niet herkenbaar, maar dat hoefde voor mij in dit geval niet want ik ken die toffe mensen al jaaaaren. en we weten van elkaar naar wie onze voorkeur gaat.

     • Ik denk dat mede-reageerder Roger u hierop zal kunnen antwoorden. Hij moet hen kunnen herkennen want hij keek en hij heeft er geen enkele gezien… 😉

    • Er waren er toch 2, maar de kliek van BDW die heb ik in elk geval niet gezien maar ja de TV was ook niet aanwezig, dus hadden ze een reden om afwezig te zijn.

 4. Natuurlijk is Geert Bourgeois niet de geschikte persoon om gans Vlaanderen te bezielen, maar hij is momenteel toch, de buffer tegenover de keizer van Antwerpen, Ward de Bever. (letterlijk “bever” want hij, èn zijn “denkers, durvers en doeners” zijn een belgischgezinde kleurpartijpartij geworden).
  Onze reageervriend Ottorongo heeft het kort-en-goed samengevat: Onafhankelijkheid… NU
  Wij, Vlamingen, hoeven NIET te kijken naar de Catalanen, Noord-Italianen, Schotten, zelfs niet naar de Suidafrikaners (waarvan nog slechts een handjevol “verstaanbaar Nederlands” spreken;) WIJ moeten zèlf hard vechten voor ons-eigen-Vlaanderen… “dàt” zal reeds hard-genoeg moeten zijn om het hoofd te bieden tegenover de belgicisten & àndere tiesten.

  • Waarde Victor van Vosselaer,
   bij het lezen van uw reactie hab ik toch ‘n beetje verbaasd opgekeken, hoor!
   U zegt we h o e v e n niet te kijken naar de Catalanen, de Schotten, de ‘Noord-Italianen’ (???, bedoelde u misschien de Zuid-Tirolers?)
   Ik hoop dat u ons toch niet wil afraden of verbieden om te kijken hoe andere Europese volkeren proberen hun zelfstandigheid te verstevigen of te heroveren?
   Samen met u en anderen wil ik graag roepen: “onafhankelijkheid… NU!” maar ik vrees dat dit roepen, hoe lang en hoe luid ook, ons niet zal helpen als het bij dat roepen blijft…

   Eerder grappig vind ik de passus over, ik citeer: “de suidafrikaners (waarvan nog slechts een handjevol “verstaanbaar Nederlands” spreken”
   Eerlijk gezegd, mijn eerste gedacht was dat u het had over de Vlaamse kustbewoners en hun “verstaanbaar Nederlands”.
   Wat u met ” ‘n handjevol” en met “verstaanbaar Nederlands” bedoelt, is mij niet geheel duidelijk.
   Sedert 1924 is in Zuid-Afrika het Afrikaans een officiële taal en dat “handjevol” MOEDERTAALsprekers in het Afrikaans bedraagt 6 à 7 miljoen inwoners van Zuid-Afrika.
   Bovendien is het Afrikaans ook in het buurland Namibië de ‘lingua franca’ of de normale omgangstaal tussen de verschillende volkeren en rassen, alhoewel in Namibië het Engels de officiële taal is.

 5. Zeer goede en juiste toespraak van onze voorzitter. Hij en wij zijn terug op de goede weg. Als we nu nog de lijsten degelijk opmaken en kansen geven aan de jongerengeneratie, wordt 2018 een succesjaar. Tot spijt van wie het benijdt. Overal hoor ik bedrogen NVA-kiezers…..

 6. Voor Vlaanderen is er maar één redding en dat is “ONAFHANKELIJKHEID & REPUBLIEK”, Iedere Vlaming kiest voor een Vlaming over heel het Vlaams grondgebied.
  Dubbele nationaliteit wordt verboden en stemrecht voor allochtonen wordt ingetrokken.
  De Redding van onze Onafhankelijke Seculiere Democratische Republiek Vlaanderen”.

 7. Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van Tom Van Grieken. Maar heb wel mijn twijfels bij het feestgedruis waar de Belgische Paladijnen het voortouw nemen. Trouwens Geert Versnick was verontschuldigd, hij had verplichtingen in Bangkok.

Reacties zijn gesloten.