EU-depressie dreigt…

Afbeeldingsresultaat voor hogedrukgebied uit oosten… gelukkig blijft het hoge drukgebied uit het Oosten stabiel

Enthousiast zoals altijd gaat de EU ervoor: tegen 2025 zou een volgende uitbreiding in kannen en kruiken moeten zijn. Tenzij… de Balkanlanden zelf roet in het eten gooien.
Op 14 februari zal de EU een strategische visie op haar voortbestaan bekend maken. Juncker is blijkbaar 180° gedraaid: in 2014 gaf hij bij zijn aantreden te kennen dat we geen uitbreiding met Balkanlanden in de nabije toekomst mogen verwachten.

“Met een sterke politieke wil, met échte hervormingen en blijvende oplossingen voor burenruzies, zullen Montenegro en Servië klaar zijn om lid te worden in 2025.”

Bovendien zullen dan ook de hekkensluiters Albanië, Bosnië, Macedonië en Kosovo “flinke vooruitgang gemaakt hebben op hun EUropese pad”.

Servië en Montenegro zitten immers al volop in de onderhandelingsfase naar het EU-lidmaatschap. Albanië en Macedonië staan te popelen om er dit jaar aan te beginnen, maar dan moet Macedonië eerst het geschil met Griekenland zien op te lossen. Bosnië hoopt op een kandidatenstatus en Kosovo zou overwegen om zich kandidaat te stellen.

De EU waarschuwt echter dat de “ambitieuze” plannen vertraging zouden kunnen oplopen door plaatselijke geschillen. Zoals daar zijn:

– Servië wil Kosovo’s onafhankelijkheid niet erkennen.
– Vijf andere EU-landen doen dat trouwens ook niet.
– Het nieuwe Kosovaarse opperhoofd Ramush Haradinaj heeft gezworen alles eraan te doen om een EU-rechtbank in Den Haag, dat zou moeten vonnissen over Kosovaarse oorlogsmisdaden, te blokkeren.
– De VSA reageerde door hem verleden maandag een visum te weigeren.
– Waarop naar verluidt …via, via een Serbische generaal, die …via, via een NAVO bevelhebber in Kosovo bekend gemaakt werd dat er een veiligheidsprobleem in Kosovo ontstaan was…

– Griekenland vs. Macedonië. Hellas houdt al bijna tien jaar de EU en NAVO onderhandelingen met Macedonië tegen wegens de vermoedelijke territoriale aanspraken op het Griekse Macedonië. Ze zouden inmiddels echter een opening tot een akkoord bereikt hebben onder de deskundige leiding van de VN. Griekenland blijft echter bij zijn standpunt dat de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië een andere – samengestelde – benaming met geografische duiding moet accepteren.

– Kroatië en Slovenië, beide EU-lidstaten, blijven bakkeleien over hun maritieme grens.

– Kroatië heeft bovendien grensgeschillen met Bosnië, Montenegro en Servië.
– Kosovo keerde terug op zijn akkoord over een grensgeschil met Montenegro.

En dan hebben we nog de hulp tegenwerking van Poetin. Naar verluidt zou hij de lokale media overspoelen met anti-EU propaganda en het Servisch nationalisme voeden met aanlokkelijke wapenakkoorden.

Verleden jaar hebben vermoedelijke Russische spionnen nog geprobeerd Montenegro tegen te houden de NAVO te vervoegen en nu zouden ze – naar verwachting – dezelfde trukendoos boven halen in Macedonië.

EUObserver