Wurlitzerdromen

Wie country zegt, denkt Johnny Cash.  In de VSA waren zijn echtgenote en schoonzus minstens even bekend.

De originele opname van ‘Ring of Fire’ mocht Anita Carter (zus van June, echtgenote van Johnny Cash) op haar naam schrijven.  June schreef het lied samen met Merle Kilgore.  De plaat werd in 1962 door Mercury uitgebracht maar werd geen succes.  Elvis Presley zou een boontje voor Anita gehad hebben.

De Carter Family was sowieso een talentvolle muzikale familie, quasi een muzikale dynastie.

De originele groep was een trio bestaande uit A.P. Carter (zang), zijn vrouw Sara Dougherty Carter (autoharp) en Maybelle Carter (gitaar). Maybelle was getrouwd met A.P.’s broer Ezra (Eck) Carter en was een nicht van Sara Carter. Alle drie waren geboren in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Virginia, waar ze opgroeiden met de strakke zang-harmonieën van de kerkmuziek. A.P. zong bas, Sara alt en Maybelle sopraan. Maybelles kenmerkende en innovatieve stijl van gitaarspelen (melodie en begeleiding gelijktijdig) werd al gauw een kenmerk van de groep. (…)

Na het uiteenvallen van de Carter Family trad Maybelle Carter samen met haar dochters Helen, June en Anita op als Mother Maybelle and the Carter Sisters.

En het Carter/Cash talent werd doorgegeven aan de volgende generatie. Junes eerste echtgenoot was de zanger Carl Smith. Hun huwelijk werd gesloten in 1952, ze scheidden in 1957. Hun dochter Rebecca Carlene Smith (bekend als “Carlene Carter“) werd geboren in 1955 en is een country-zangeres. In 1957 trouwde June met Edwin Nix, een politieagent, van wie ze in 1966 scheidde. Uit dit huwelijk werd, in 1958, ook een dochter geboren: Rozanna Lea (Rosie).

Rosanne Cash en Cindy Cash zijn Johnny’s dochters uit zijn eerste huwelijk met Vivian Liberto.

Tot slot kan u genieten van Johnny Cash samen met (stief)dochters “Silent Night’.

Hou jullie warm en wees voorzichtig als je de baan op moet!

Lolita