Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbEinen wunderschönen guten Morgen, liebe Freunde!

Daarmee is de toon gezet.   Vanzelfsprekend kan er niets anders dan een Duitstalig liedje nu de rij Wurlitzerdromen passeren.  Een vinnig nummer met een duidelijke titel, gezongen door Jürgen Marcus: “Eine neue Liebe ist wie ein neues Leben”.  Het dateert van 1972 en het stond in Duitsland 15 weken lang in de top tien.

Jürgen werd op 6 juni 1948 in Herne geboren als Jürgen Beumer.  Hij studeerde af als bedrijfstechnieker.  Van bedrijf naar podium was slechts een kleine stap.  In zijn geboortestad trad hij regelmatig op met verschillende groepjes.  In 1967 won hij het Europafestival in Brussel, in 1968 en 1969 werden zijn optredens tijdens het Beat-Festival in Recklinghausen opgemerkt.  Een opstapje naar de rol van “Claude” in de Duitse versie van de musical “Hair” in 1969 en naar een contract met de producer Jack White.

In 1970 werd zijn eerste plaatje “Nur du” te koop aangeboden; bij ons is de originele versie “El cóndor pasa” beter bekend.  Daarna ging het snel: nog in hetzelfde jaar verscheen “Du bist mein ganzes Leben” en in 1971 “Nur Liebe zählt”, gevolgd door het keuzenummer van vandaag in 1972.
De samenwerking Marcus / White legde beiden geen windeieren: 23 singles en talrijke elpees liepen van de persen.  Jürgen was regelmatig te gast in Duitse TV-shows en hij speelde ook een rol in een film.  In 1979 gaf Jürgen Jack White de bons.

Top 10-hits uit die tijd waren “Ein Festival der Liebe”, “Schmetterlinge können nicht weinen” en “Ein Lied zieht hinaus in die Wel”t, waarmee hij in 1975 aan de Duitse preselectie voor het Eurovisiefestival meedeed, maar waar hij slechts als 9de eindigde. Een jaar later waagde hij zijn kans voor Luxemburg en met het Franstalige” Chanson pour ceux qui s’aiment” werd hij 14de op het songfestival in Den Haag (met 17 punten).

Misschien had hij bij White moeten blijven want de volgende producers slaagden er niet in zijn carrière opnieuw de wind in de zeilen te geven.  Tot in het begin van de 80-er jaren verschenen er chanson-geïnspireerde nummers of vertaalde covers, die echter niet het gewenste succes hadden.  Ook konden zijn pogingen om het in het Engels waar te maken – als J. Marcus – niet overtuigen.
In augustus 2004 verscheen het comeback-album “Ich glaub an die Welt”; in 2006 volgde een kerstalbum “Tausend Lichter, tausend Kerzen” en in 2008 “Für immer”.  Wij vrezen echter dat Jürgens houdbaarheidsdatum niet “voor altijd” is.
Wat betreft zijn privé leven valt er niet veel te berichten.  De geruchtenmolen draaide volop over zijn homoseksualiteit.  Met het oog op zijn vrouwelijke fans (waren er andere?) werd dit eerst ontkend, maar uiteindelijk trok hij zich daar niets meer van aan.  Sinds 1995 woont hij met zijn partner en manager, Nikolaus Fischer, in München.

Dat was het dan, veel meer valt er over Jürgen Marcus niet te berichten.  Hij zit uitsluitend voor het liedje “Eine neue Liebe ist wie ein neues Leben” in mijn archief.

Liefs van Lolita