Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbGoede morgen vrienden

Oude schoolmakkers en vast schrijversduo van Stealers Wheel,  Joe Egan en Gerry Rafferty, schreven het keuzelied van vandaag als commentaar op een muziekstijlwijziging van Bob Dylan in een poging een hogere plaats in de hitparades  te halen. Het bleek echter zelf ook een succes te worden.

Stealers Wheel was een Britse folkrockband die in 1971 in Paisley (Schotland) werd opgericht door folkzangers/liedjesschrijvers Joe Egan, Gerry Rafferty en Rab Noakes.
Op de eerste elpee bestond Stealers Wheel uit drummer Rod Coombes, bassist Tony Williams, sologitarist Paul Pilnick, Joe Egan en Gerry Rafferty. Nadat ze twee singles hadden uitgebracht die niet zo veel succes kenden, verliet Rafferty de groep. Ook Williams stapte op en nieuwe leden werden voormalig Spooky Tooth lid Luther Grosvenor en bassist DeLisle Harper.

Toen “Stuck in the middle with you” onverwacht een wereldhit werd, haastte Rafferty zich om terug te keren, waardoor de band uit zes leden ging bestaan. Het plaatje, niet toevallig geschreven in het genre van Bob Dylan en The Beatles, ging meer dan een miljoen keer over de toonbank.

De debuutelpee “Stealers Wheel” uit 1972 verkocht behoorlijk. De band nam als zesmansformatie de single “Everything Will Turn Out Fine” op, maar Rafferty was ontevreden over het feit dat producers Leiber & Stoller probeerden de plaat te laten klinken als een kopie van “Stuck in the middle”. Hij haalde Egan over om als duo door te gaan, en de overige vier leden werden aan de kant gezet. Op het volgende album Ferguslie Park (1973) stond een nieuwe opname van “Everything Will Turn Out Fine”, die nogal verschilde van de single-versie. Met name Grosvenors gitaarwerk werd node gemist. Doordat alle heruitgaven de ‘duo-versie’ bevatten is de originele single van de zesmans Stealers Wheel een collector’s item geworden. Met de “single Star” scoorde het duo Rafferty-Egan nog een bescheiden hit, en het nummer is tot op de dag van vandaag nog relatief populair. Maar het succes van het eerste album werd niet meer geëvenaard.

De uitgave van het derde en laatste album werd door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty meer dan 1,5 jaar vertraagd. Zij konden het niet eens worden of ze als groep of als duo door moesten gaan, en verschilden van mening op artistiek vlak. Het laatste album, “Right or Wrong”, kwam in 1975 uit zonder dat er nog een Stealers Wheel was om de plaat te promoten.

Vanaf 1977 ging Rafferty opnieuw solo met de zeer succesvolle plaat “City to City”, met daarop zijn meest bekende song “Baker Street”. Hij behaalde de derde plaats in de Britse hitparade, en de negende in de Nederlandse hitparade.
Het volgende album “Night Owl” (1979) verkocht ook goed, maar in de jaren daarna taande het succes, mede omdat Rafferty weigerde zijn albums te promoten door middel van optredens. Na de albums Snakes and Ladders (1980) en Sleepwalking (1982) werd het stil rond Rafferty.

Oude vriend Egan verdween langzaam in de vergetelheid; hij runt al jaren een uitgeverijtje in Schotland.

Het nummer “Stuck in the middle with you” werd in 1992 gebruikt door Quentin Tarantino als soundtrack voor de film” Reservoir Dogs”, waarmee de band opnieuw enige tijd belangstelling verwierf. De drie albums van de band werden in 2004/2005 opnieuw uitgebracht door het Britse label Lemon Recordings. In 2008 begon Tony Williams op zijn website concerten van Stealers Wheel aan te kondigen. Het bleek te gaan om een samenwerking met originele bandleden Rod Coombes en Paul Pilnick plus zanger Tony Mitchell, echter zonder de geluidsbepalende stemmen van Rafferty en Egan. Voor zover bekend heeft de band tot nu toe eenmaal opgetreden en dat is niet te verwonderen.  Stealers Wheel zonder de dragers van de sound, zonder Rafferty en Egan, is nu eenmaal slechts een groepje zoals er vele zijn.
Een reünie zit er niet meer in: Gerry Rafferty overleed op 63-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed als gevolg van een leveraandoening na jarenlang alcoholmisbruik.

Veel luisterplezier met “Stuck in the middle with you” door Stealers Wheel.

Kusjes van Lolita