Worden baardmannen een gifgas-prooi?

Israëlische orthodoxen willen baardvriendelijke gasmaskers

Ze zijn niet aan te slepen, de gratis gasmaskers waarmee oude en zieke Israëli’s zich kunnen beschermen tegen een eventuele gifgasaanval. Vanuit orthodox-joodse hoek klinkt nu kritiek. Waarom verstrekt de overheid geen maskers waar een lange baard in past?

© Home Front Command.
Baardvriendelijk gasmasker, model ‘Ceasar’.

De gratis verstrekking van maskers is een voorzorgsmaatregel voor het geval de oorlog in Syrië overslaat op Israël. Als Bashar al-Assad aanvalt, hoeven bejaarden en Israëli’s met ademhalingsproblemen niet direct bang te zijn dat hun luchtwegen het begeven. Maar wat als je basis van rabbinale voorschriften een baard draagt en het masker niet sluit?

 

© Home Front Command.
Nog beter: de ‘Super Ceasar’.

De orthodoxe Shas-partij vraagt premier Benjamin nu om massaproductie van zogenoemde ‘bardas’. De hulpstukken, die doen denken aan imkermaskers, waren te koop tijdens de Golfoorlog. Ze omsluiten het hele hoofd, meldt Religion News Service.

De Israëlische nieuwssite Ynet ontving naar eigen zeggen talloze e-mails van bezorgde orthodoxen. ‘Het is een misdaad, om zo een hele bevolkingsgroep in de steek te laten’, oordeelt een student in een reportage op de site.

Sommigen zijn principieel en zetten er ‘onder geen geding’ de schaar in. Student Aaron is pragmatischer. ‘God beschermt ons‘, vertelt hij. ‘Als het uur van het gevaar aanbreekt, vraag ik een rabbijn om toestemming en scheer ik hem af.’

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3500706/2013/08/30/Israelische-orthodoxen-willen-baardvriendelijke-gasmaskers.dhtml