Wie is de betere strateeg?

De bronafbeelding bekijkenHij kwam, zag en overwon.  Hij, de gouden medailledrager voor uitzonderlijke verdiensten, uitgereikt door de cognac-distilleerders.  U kent hem, Jean-Claude Juncker, klein van stuk, groot van inhoud…

Hij las de Amerikaanse president de levieten.  En kwam zegevierend terug: geen Amerikaanse importtaksen op EUropese exportgoederen.  Toch?

Maar dat hij moest beloven nieuwe terminals te laten bouwen in heel de EU om het duurdere Amerikaanse frackinggas hier te kunnen afzetten (… neem nota van de dubbele bodem), werd hier licht aan voorbij gegaan. Slechts verzuurde muggenzifters weigerden te applaudisseren.

Tenslotte loopt zo alles op rolletjes.  Minder gasimport uit Rusland, méér duurder gas uit de VSA.  Jan-met-de-pet betaalt de rekening.  Hoewel we eerlijk moeten toegeven dat de Vlaamse regering een serieuze pad in zijn korf gezet heeft met de ‘moedige’ beslissing de komende jaren alle fossiele brandstoffen uit Vlaamse woningen te bannen.   In Frankrijk staan voldoende stroomcentrales op kernenergie…

Chapeau voor Trump.  Hij is misschien niet de meest diplomatische regeringsleider, maar van zijn joodse schoonzoon hoeft hij geen lessen te leren.  Zelfs op God maakt lef soms indruk. (Jiddisch gezegde)

Waarmee we bij het thema beland zijn.  De bouw van de tweede Russische pijplijn, Northstream 2, kon hij ondanks alle politieke bedreigingen niet tegenhouden.  Dan maar over een andere boeg gegooid.   Aangekondigde importtaksen als chantagemiddel voor de verkoop van Amerikaans frackinggas.  De EU stond erbij en keek ernaar.  En Juncker kwam trots als een kind terug met zijn pyrrusoverwinning.

Mister Dax, Dirk Müller, heeft ook zo zijn bedenkingen.  Liever de bodem omwoelen, de natuur vernietigen, een instabiele ondergrond creëren, het milieu belasten met schepen die over de aardbol varen, dan een pijplijn die eens gebouwd noch het maritieme leven, noch het milieu, noch de luchtkwaliteit belast én die bovendien goedkopere brandstof levert aan de verbruiker.  Maar dat mag niet, want “America first”.

“De Russen hebben ons nooit met het gas gechanteerd.  De Amerikanen doen het wel met het argument ons tegen chantage te beschermen.  Dat heb ik laatst in maffiafilmen uit Italië gezien.”

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.

5 gedachten over “Wie is de betere strateeg?

    • Dat is toch normaal, de moslims zijn toch zo brave en godsdienstige mensen, ze doen niets anders dan goed.

Reacties zijn gesloten.