Waarschuwing

redactieWellicht zijn jullie al op de hoogte van de pogingen op het net om aan paswoorden, codes en bankrekeninggegevens te geraken.

Twee weken geleden mochten we e-berichten ontvangen waarbij we onze bankrekeningnummer(s) dienden te bevestigen. Het bericht was zgn. afkomstig van een professor aan een universiteit die voor de bank de contacten met de klanten moest zien te herstellen.

Gisteren werden we telefonisch belaagd door Engelstalige oproepers die ons wilden wijsmaken dat Microsoft een probleem bij onze pc ontdekt had, waardoor die zou uitvallen.  Wij moesten hen toegang geven om ons te kunnen helpen.  Na het tweede gesprek hebben we klacht ingediend bij de politie.  Die had intussen een dik dossier met soortgelijke klachten, allen afkomstig van een ontraceerbaar nummer 01227856325.  De oproepen kwamen uit verschillende landen: uit de VSA, uit het VK, uit Ghana e.a.

Vanzelfsprekend mag u op geen enkele vraag of verzoek ingaan.  Wie een e-bericht ontvangt, dat zogezegd afkomstig is van uw bank, wordt aangeraden dit aan uw bank te bezorgen.  Open in geen geval bijlagen of bruggetjes. 

Voor klachten kan u terecht bij uw plaatselijk politiekantoor of bij:

http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_internet00_nl.php

5 gedachten over “Waarschuwing

 1. Maken Jullie geen illusies wijs, beste Golfbrekersfans, op het politiekantoor zullen ze een flink lachen met klachten. 🙁

 2. Gezonde terughoudendheid kan in deze gevallen zeker geen kwaad.
  Zou u uw bankrekeninggegevens uitgeven aan een wildvreemde die voor u staat en er gewoon om vraagt? Natuurlijk niet! Waarom dan wel indien u een geschreven verzoek krijgt via email?
  Het internet is een doorslag van de echte maatschappij, gevuld met de vele mooie dingen, maar evengoed het krapuul en de oplichters. Dezelfde terughoudendheid als u hebt in het echte leven dient u te hebben wanneer u gebruik maakt van het internet. Dat scheelt al 99% van alle miserie.

  De politie zal uw klacht wel akteren, maar zal er niet veel aan kunnen doen. Ondanks hun welwillendheid reikt hun arm niet tot waar het krapuul zich ophoudt. Ze zijn dus in wezen onaantastbaar, verholen in de schimmen van het internet en gelokaliseerd op grondgebieden van landen waar corrupte regimes hoogstwaarschijnlijk een hand mee hebben in de opbrengsten van deze praktijken. En er dus weinig aan zullen doen. Voorkomen is dus de boodschap!

  Een goede raad:
  1) Geloof nooit zomaar iets wat u via het internet vanwege een onbekende bron wordt toegeschoven en ga zeker niet klakkeloos in op de “oplossingen” die zij u willen bieden voor een probleem waarvan u tot enkele minuten daarvoor niet eens het bestaan afwist.
  2) investeer in een goede anti-virusscanner en beveiligingssoftware. Er zijn gratis alternatieven, maar over ‘t algemeen geldt ook hier het adagium : je krijgt wat je koopt! Wees dus niet verwonderd indien achteraf blijkt dat de gratis alternatieven niet afdoende bescherming geboden hebben! Bespaar u het leed doe de investering, liever vandaag dan morgen!

 3. ik heb gisteren zo een fishing bericht gekregen van een gsm nummer uit belgie , die eerst en vooral naar mijn naam vraagt in het frans , omdat die zogezegd alle info kwijt is

Reacties zijn gesloten.