Vingervlugge “trile”

“Trile”, “De La Patata”… of zoals wij zeggen “balletje-balletje”. Veel heeft men niet nodig: een kartonnendoos als tafel, drie halve uitgeholde aardappelen en een erwt. En vooral vlugge vingers. De aardappelen worden verschoven. Onder één ligt de erwt. Het is de kunst te raden onder welke aardappel de erwt verborgen zit.

Het hoeven natuurlijk geen aardappelen en een erwt te zijn. Eender wat met een holte onderaan kan ervoor ingezet worden en een rond voorwerp dat goed heen en weer rolt kan perfect de erwt vervangen. Eender waar in Spanje waar er veel toeristen door de straten flaneren, vindt men de “balletje-balletje”-magiërs. Er wordt geld ingezet. De toeristen laten zich verleiden. Zij menen de vingervlugheid te kunnen volgen. Resultaat: ingezet geld kwijt!

De geschiedenis van dit spelletje begon al meer dan 40 jaar geleden en de politie heeft weinig middelen om er tegen op te treden. De organisatoren verdwijnen in een oogwenk en enkele minuten later staan ze weer ergens anders met hun oplichterspraktijken, want het is een oplichterij. Lees meer…

Zo functioneert het:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.