SPAREN VOOR UW OUDE DAG

geld tellen
Dat hoorden we al van jongs af van onze ouders. We kregen zelfs elke week geld mee naar school om op ons spaarboekske te deponneren. Elke frank telt zei ons moeder. En eerlijk gezegd , na onze studietijd stond daar al een aardig sommetje op. Dat was de tijd dat een frank nog waarde had.
Sparen zat en zit de Vlaming in de genen. Vandaag ook nog. Vandaar het grote bedrag dat door de Vlamingen vooral, werd samen gespaard. Wekelijks vernamen we via de media de precieze duizelingwekkende getallen . Tot voor de kwestie Cyprus gaf niemand daar veel aandacht aan. Gewoon een weetje waar de Vlaming best fier kon op zijn.  Maar na de rooftocht op de Cypriotische spaarboekjes begon al menig spaarder hier de wenkbrauwen te fronsen wanneer met de regelmaat van de klok ons werd verteld dat de ‘belg’ weer een recordbedrag in die maand had gespaard.
De aap komt vandaag uit de mouw.  Het eerste schot voor de boeg is gelost.  De nieuwbakken minister Geens heeft zich door het geval Cyprus laten inspireren, zoveel is duidelijk.  Niet dat hij de banken een tijd gaat sluiten om te beletten dat de spaarrekeningen leeggehaald worden, voorlopig in elk geval nog niet. Ook niet dat hij “éénmalig” uw spaargeld met een aantal procenten gaat afromen ( bestelen) . Neen !  Dat heeft teveel kritiek wereldwijd losgeweekt en daar is  een tjeef als Geens als de dood voor.

Tjeven doen dat subtieler. Altijd in het belang van de mensen.  Naastenliefde werd dat vroeger genoemd. Deze keer in het belang van de economie. Nooit in eigen belang. Zo zijn ze nu eenmaal. Maar als de “christen democraten” de naastenliefde predikt , kan de boer maar beter op zijn ganzen letten. In dit geval op zijn spaarcenten.  Dus een raad van de man van tante Kaat : haal uw spaarrekening zo snel mogelijk leeg.

En wil u weten hoe de heer Geens u wil “ontlasten” van het slijk der aarde ?  Hij zal dat heel subtiel maar vooral zeer efficiënt doen. Op kousevoetjes , zeg maar op zijn tjeefs.
” Het spaargeld dat nu bij de banken op een spaarboekje wordt gestort, wordt fiscaal te veel gesubsidieerd”, zegt Geens.(lees brengt de burger teveel op)  “We zouden de vrijstelling van roerende voorheffing op het spaarboekje kunnen afschaffen en de roerende voorheffing (belasting) voor het volledige klassieke spaarboekje naar 15 procent kunnen brengen.”
http://www.vandaag.be/binnenland/124873_minister-geens-wil-sleutelen-aan-spaarboekje.html

Het spreekwoord geldt meer dan ooit
” Wie een tjeef heeft betrouwd, heeft het zich dikwijls berouwd”

De vlieg

 

7 gedachten over “SPAREN VOOR UW OUDE DAG

 1. Ik wil direct mijn centen afhalen en ze in de zwarte kous stoppen. ALS er geen VREEMDE snuiters op de loer zouden liggen.Men moet nu zijn deuren en vensters al op dubbel slot doen. Wat dan als wij onze centen in huis halen. Misschien op een matje voor de deur gaan slapen ??

 2. Er heeft nog nooit zoveel geld op spaarboekjes gestaan en de banken kunnen praktisch gratis onbeperkt geld lenen bij de ECB en toch hebben gezonde kleine en middelgrote ondernemingen de grootste moeite om aan financieringen te geraken. Kijk eens rond in Uw buurt. Gezonde ondernemingen met meer dan voldoende waarborgen zouden Uw geld kunnen lenen en hiervoor meer dan het dubbele aan intrest betalen die de bank jou betaald. Jij ontvangt het dubbele en zij zijn zelfs nog goedkoper gesteld. Kortom een win-win situatie en de bank als “tussenpersoon” wordt uitgeschakeld.

 3. @Sonja
  Er zijn kluizen te huur in alle banken. Of denkt u dat vadertje staat die kluizen gaat kraken ? Ik zie vadertje staat tot heel veel in staat maar dat zou het OFFICIELE einde van de democratie betekenen. En In dit geval hebben wij nog het voordeel dat de politiekers zich graag “democraat” noemen.

  • Vadertje staat is tot alles in staat, en wat de democratie betreft, daar wordt ook regelmatig een loopje mee genomen. Groetjes aan tante Kaat.

  • @ man v. tante Kaat & Sonja: er zijn wetten in de maak die in de toekomst zullen verbieden om grote sommen in cash te betalen. Een auto, salon,of huis bv. met contant geld betalen zal niet meer mogelijk zijn. Waar ben je dan met je opgepot geld in de kluis of evt zwarte kous? zo vindingrijk is de overheid dus wel.

 4. Gewoon schandalig, waar zal de opbrengst weer vandaan komen? Juist! Om dit bedlegerig landje in stand te houden is alles toegelaten. Wie de burger besteelt als politieker komt er goed vanaf, als burger is het een misdrijf, over Machiavellisme gesproken. Leer de geschiedenis, talrijke voorbeelden zijn er te vinden. Mr. Anciaux je hebt het vak geschiedenis ooit willen afschaffen, ik weet waarom. Hiprociet, en kazakkendraaier.

 5. Door die “aanslag” op de spaarboekjes merkt men ook duidelijk dat het “Cristelijk geloof” fel achteruit boert: Supertjeef Geens kent zelfs de parabel uit de Bijbel niet meer over die “heer” die talenten uitdeelde aan z’n dienaren. (ènkelen besteedden het uit, èn maakten WINST-TEN-VOORDELE van hun meester; zij werden BELOOND (!) maar ééntje stopte het ONDER DE GROND uit schrik voor dieven… en werd gestraft !
  “Winst maken” is tegenwoordig nog een utopie, naar gelukkig heeft men nog geen maatregel genomen om iemand te straffen indien hij/zij hun geld thuis bijhouden…
  MAARrrr dààrmee is de kous nog niet af hoor: vroeg-of-laat zal de Euro enorm dalen op de internationale beurs, (en dit is toch ook een AANSLAG op de spaarcenten), de grote vraag is dan wel: “In wèlke vreemde valuta kan men dan best de Euro omwisselen zodat de spaarcentjes hun waarde (op z’n minst) behouden” ? Zwitserse Franc misschien ?
  Ooit stelde een “Angeltjesvriend” voor, om het geld te beleggen in aandelen van de wapenindustrie… eigenlijk zit/zat dààr wel toekomst in, gezien het vele wapengekletter in Afrika & Azië.

Reacties zijn gesloten.