Schone schijn

camera_cartoon_CA01P021Vaag kunnen wij ons aan een komische film herinneren, waarbij de hoofdrolspeelster een man – een callman – inhuurt om haar te vergezellen naar het huwelijksfeest van haar zuster.  In Japan is zoiets niet ongewoon.  Er bestaan zelfs bedrijfjes die ‘familieleden’ verhuren.  Acteurs die de rol van de geliefde verwanten spelen.

Huwelijken kunnen daar tot in de tienduizenden euro kosten.  Het is immers een erezaak niet slechts de familie maar ook een uitgebreide schaar vrienden, kennissen, buren, collega’s en bazen uit te nodigen.  Schande voor degene wiens trouwfeest slechts een kleine schaar gasten kan tellen.
In dit geval kan men in Japan beroep doen op verhuuragentschappen.  Iets in de zin van “Rent a tool”, als je je parket wil schuren, je tuin wil fresen, een betonmolen of een stelling nodig hebt voor eenmalige werkzaamheden.

Je kan er kiezen uit een uitgebreide portfolio met geschikte “familieleden” of “vrienden” van alle leeftijdsklassen.  Ze worden ook ingezet voor andere festiviteiten of zelfs voor een indrukwekkende uitvaart. Een perfecte façade.

Er werd een documentaire over dit fenomeen gedraaid: “Rent a Family“, die in 2013 op het Zürich Filmfestival de prijs voor de beste documentairefilm gewonnen heeft.

FT


Engelse tekst via transcript.

2 gedachten over “Schone schijn

  1. Ook in Afrika gebeurt dit. De mensensmokkelaars zorgen er eerst voor dat één familielid, meestal een jongeman, in Lampedusa geraakt. Eenmaal zijn ‘asielaanvraag’ goedgekeurd, mag hij aan gezinshereniging beginnen doen, en als hij geen familie heeft, DAN ZORGT DE SMOKKELAAR VOOR DE NODIGE FAMILIE.

  2. Heel juist, beste Raymond, doch Uw reactie kan dan verder aangevuld worden: “En de naïeve EU heet (op hààr beurt) die familie welkom, want…hoe méér volk in Europa dat geen “nationaliteitsgevoel” kent, des te vlugger komt er een doorgemixte soep waarvan men de ingrediënten niet meer kan herkennen.” 🙁

Reacties zijn gesloten.