Red je zó het klimaat???

Voor het eerst moeten we de Zweedse klimaatgodin Greta Thunberg gelijk geven, weliswaar vanuit een ander oogpunt. Zij noemde het gebeuren “enkel een forum voor greenwashing, leugens en bedrog“.

Op Wikipedia staat een neutralere beschrijving:

De Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh 2022 (COP27) is een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die plaatsvindt van 6 tot 18 november 2022 in de badplaats Sharm-el-Sheikh, Egypte.[1] Het is de 27ste Conference of the Parties (COP27) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC). De conferentie volgt op de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 – COP26.

Luxe top in Sharm el Sheikh: 45.000 nemen het vliegtuig om “het klimaat te redden” – Biden legde 10.000 km af om gedurende enkele uurtjes een een acte de présence te geven, zichzelf en zijn schouwstukken in de bloemetjes te zetten. Klik hier voor zijn toespraak. Hij zou op dezelfde dag nog vertrekken.

Naar verwachting zullen zo’n 45.000 bezoekers de klimaatconferentie in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh bijwonen. De overgrote meerderheid van hen reist er waarschijnlijk heen met het vliegtuig, want Sharm el Sheikh ligt in het uiterste zuiden van het land, omringd door honderden kilometers woestijn aan de rand van de Rode Zee.

Dat de meeste van de ongeveer 45.000 geregistreerde deelnemers met het vliegtuig aankomen, omdat het Egyptische vakantieoord anders nauwelijks te bereiken is, doet waarnemers het hoofd schudden. Berekeningen van de CO2-uitstoot van COP27 zijn nog niet beschikbaar. Op conferenties van 22 tot 25 ging echter 85 procent van de uitstoot naar de reizen van afgevaardigden, zegt Jonathan Barnsley van University College London. Op de conferentie van vorig jaar in Glasgow klaagde de milieuorganisatie Greenpeace over de “leugenachtigheid van de elites” met het oog op de talrijke privéjets.

In Sharm, waar vliegtuigen over het conferentieterrein brullen, is het niet anders. Volgens een Bild-rapport vloog het regeringsvliegtuig van bondskanselier Olaf Scholz zelfs 800 kilometer leeg om ‘s nachts op Cyprus te worden geparkeerd. Andere vliegtuigen stonden geparkeerd in Aswan, Hurghada en Luxor. Misschien moeten vliegtuigfiles zoals die bij Glasgow in 2021 worden vermeden.

De groep van Greenpeace had dit jaar om veiligheidsredenen het advies gekregen om te vliegen, zegt een woordvoerster.

Verschillende activisten, die waarschijnlijk ook vlogen, willen niet praten over hun komst. Duits federaal minister van Milieu Steffi Lemke, die zegt dat ze graag vaak met de trein reist, zei woensdag in Berlijn: “Ik heb geen treinverbinding met Sharm el Sheikh gevonden.”

Dat het zonder vliegtuig kan, blijkt uit de Berlijnse klimaatfysicastudent Julius Mex, die tijdens een Reis naar het Midden-Oosten meer uit interesse naar Sharm kwam: via Turkije, Iran, Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië en Israël. Hij liftte, nam de veerboot en deelde taxiritten. “Niet iedereen kan dat en dat kun je ook niet van iedereen verwachten”, zegt de 23-jarige. Alleen degenen die geld en tijd hebben, kunnen zo reizen.

In voorgaande jaren zijn de vragen gerezen of de conferentie – en de uitstoot ervan – in verhouding staat tot de resultaten. De voormalige Duitse minister van Ontwikkeling Gerd Müller stelde voor om de VN-vergadering slechts om de twee jaar te houden. En zou het niet ook kunnen plaatsvinden op het VN-hoofdkwartier in New York, waar de landen al hun eigen ambassades en kantoren hebben? Waarom moet wat waarschijnlijk het grootste politieke congres ter wereld is een klimaatbeschadigend reizend circus zijn?

De uitstoot van het vliegverkeer van de tienduizenden gasten speelt lokaal geen grote rol – integendeel, er wordt nu gezocht naar andere zondebokken. Gezondheidsorganisaties en milieuactivisten zijn verontwaardigd dat Coca-Cola een van de hoofdsponsors is van de VN-klimaatconferentie in Egypte. Een open brief van 60 gezondheidsorganisaties aan de Verenigde Naties stelt: “Coca-Cola is de grootste plasticvervuiler ter wereld, wiens producten in verband zijn gebracht met obesitas, slechte tandheelkundige gezondheid en niet-overdraagbare ziekten zoals kanker en diabetes.”

De brief op vrijdag ging verder met te zeggen dat de UNFCC in de toekomst de invloed van alle bedrijven op klimaatconferenties die het milieu en de gezondheid schaden, zou moeten beperken. “Het is onverenigbaar met de doelstellingen van de onderhandelingen over klimaatbescherming als bedrijfsvertegenwoordigers zo’n prominent platform krijgen om hun reputatie te greenwashen.” Greenwashing verwijst naar strategieën waarmee bedrijven of staten zich leugenachtig voorstellen als bijzonder milieuvriendelijk.

Ondertekenaars zijn onder meer de World Obesity Society, het Health Climate Network en het George Institute for Global Health.

Milieuactivisten van de Environmental Justice Foundation schreven op Twitter: “De plasticvervuiling van Coca-Cola strekt zich uit langs stranden, bedekt de oceaan en verstikt unieke wildernis. Ze hebben geen plaats op COP27.” Het is tijd om ‘vervuilers’ uit te sluiten van de klimaatonderhandelingen.

Verontwaardigd reageerden milieuactivisten een dag eerder op een verslag dat 636 lobbyisten voor olie, gas en kolen zijn geregistreerd op de mammoetbijeenkomst – 25 procent meer dan vorig jaar in Schotland. De milieuorganisatie Global Witness en het Corporate Europe Observatory berekenden dat de fossiele brandstofindustrie sterker vertegenwoordigd is bij lobbyisten in Egypte dan de tien landen die het zwaarst getroffen zijn door de dreigende klimaatcatastrofe.

In het Nederlands vertaald: Luxus-Gipfel in Scharm el Scheich: 45.000 fliegen zur „Klima-Rettung“ mit dem Flugzeug ein (deutsche-wirtschafts-nachrichten.de)


1 gedachte op “Red je zó het klimaat???

  1. Van bedrog gesproken, wie dit niet inziet is een naieveling. We zullen het als kleine man niet maken om met onze bijdrage voor het milieu en klimaat te zorgen. Zolang de grote spelers niet meedoen is het verloren moeite.

Reacties zijn gesloten.