Ottorino Respighi: Pini di Roma

Ottorino Respighi werd op 9 juli 1879 geboren in Bologna. Hij is de belangrijkste Italiaanse componist van symfonische muziek in de twintigste eeuw, en op zichzelf de Italiaanse vertegenwoordiger van het impressionisme.

Afbeeldingsresultaat voor ottorino respighiDe eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader, en ze werden verdergezet in het plaatselijk Liceo Musicale (viool en compositie). In 1900 verbleef hij als eerste violist van het opera-orkest in Sint-Petersburg, en maakte er kennis met Rimski-Korsakov. Deze maakte hem verder wegwijs in de compositieleer en vooral in de instrumentatie. In 1902 verbleef hij met datzelfde doel bij Max Bruch in Berlijn. Tot 1905 was hij lied van het Mugellini-kwartet. Daarna hield hij het bij het componeren en lesgeven. Van 1909 tot 1925 was hij compositieleraar aan de Accademia di Santa Cecilia; de laatste twee jaren was hij er tevens directeur. In 1925 neemt hij ontslag om zijn tijd nog uitsluitend aan componeren te wijden.

Gerelateerde afbeeldingHij overleed op 18 april 1936 in Rome.  Hij werd begraven in zijn geboortestad; zijn sarcofaag vindt u op de begraafplaats Certosa di Bologna. (video onderaan)

Pini di Roma (P141) is gecomponeerd in 1923 en in deze suite gaat Respighi verder op zijn pad met briljante orkestwerken. De orkestratie, die in Fontana nog uitgaat van een klassiek orkest, is hier sterk uitgebreid met slagwerk en meer gewicht in de strijkers. De muziek is één en al pracht en praal en uiterlijk vertoon.  Het maakt deel uit van Respighi’s eerbetoon aan Rome, de Romeinse Trilogie.