Olé, olé, we are the champignons

Aankondiging FreddyPanem et Circenses !!!
Decimus lunius luvénalis (in het latijn) maar beter bekend onder de naam Juvénal was een Romeinse satirische poeet uit het einde van de eerste eeuw van onze tijdrekening.
Met de woorden “Panem et circenses” richtte hij zich met misprijzen tot de decadente Romeinen die niet anders wensten dan op het Forum in Rome gratis graan te mogen ontvangen en eveneens gratis allerlei spelen konden aanschouwen.

De woorden van Juvénal schoten ons door het hoofd toen we de frontpagina-artikels lazen in onze kranten van hedenmorgen na de overwinning van de zogenaamde “Rode Duivels” gisterenavond tegen Kroatie.

Persoonlijk voelen wij geen enkele persoonlijke band, noch als Belg noch als Vlaming met deze heterogene ploeg. Is het omdat er zoveel vreemde namen bij zijn? Is het omdat er niet minder dan 22 van de zogenaamde 23 rode duivels hoofdzakelijk in het buitenland wonen, spelen en er rijkelijk hun brood verdienen? Hier is het volledige rijtje:

Thibaut Courtois: speelt bij Atletico Madrid.
Simon Mignolet: speelt bij Liverpool.
Koen Casteels: speelt bij Hoffenheim.
Vincent Kompany: speelt bij Manchester city.
Jan Vertonghen: speelt bij Tottenham.
Thomas Vermaelen: speelt bij Arsenal.
Toby Alderweireld: speelt bij Atletico Madrid.
Nicolas Lombaerts: speelt bij St.Petersburg.
Daniel Van Buyten: speelt bij Bayern Munchen.
Sébastien Pocognoli: speelt bij Hannover.
Eden Hazard: speelt bij Chelsea.
Kevin de Bruyne: speelt bij Chelsea.
Marouane Fellaini: speelt bij Manchester United.
Axel Witsel: speelt bij Zenit St.Petersburg.
Moussa dembéle: speelt bij Tottenham.
Nacer Chadli: speelt bij Tottenham.
Steven Dufour: speelt bij Porto.
Dries Mertens: speelt bij Napoli.
Zakaria Bakkali: speelt bij PSV.
Romelu Lukaku: speelt bij Everton.
Christian Benteke: speelt bij Aston Villa.
Kevin Mirallas: speelt bij Everton en dan is er nog die ene uitzondering:

Guillaume Gillet die in Belgie speelt bij ANDERLECHT!!!

De euforische artikels in onze kranten, waarbij sommige journalisten ons reeds als finalist en misschien wereldkampioen zien, doen onze wenkbrauwen rijzen.
Gisteren verdronken er opnieuw tientallen personen bij een zoveelste scheepsramp in de omgeving van het Italiaanse eiland Lampeduza.
Gisteren werden er in Limburg enkele politieagenten murw geslagen en hun combi vernield door woestelingen enz. Maar soortgelijk nieuws is voor onze pers niet meer belangrijk.
Het volk vraagt en krijgt pagina’s en pagina’s over een meute van 23 spelers die hoofdzakelijk in vreemde landen actief zijn.
Men verkoopt die ploeg als iets “van bij ons”. Het doet ons denken aan een andere, en naar onze mening eveneens onbegrijpelijke, gebeurtenis in het Belgische voetbal namelijk BEERSCHOT.

Voor vele supporters is een voetbalclub zoals een kind dat men doodgraag ziet.
Maar het kindje BEERSCHOT stierf jaren geleden en de supporters wilden of konden dat niet geloven.
Ze adopteerden dan maar een vreemd kindje, Ekeren genaamd, en veranderden het van naam. En……
BEERSCHOT leefde terug alhoewel Ekeren geen enkele vroegere band had met de overledene.

Maar het noodlot sloeg opnieuw toe. Onder vader Van Noppen ging het geadopteerde Beerschot opnieuw naar de knoppen.
En……. Ze adopteerden opnieuw een vreemd kindje WILRIJK genaamd. En voor de zoveelste maal schreeuwen ze nu iedere week het geadopteerde kindje Wilrijk naar de overwinning onder de naam BEERSCHOT! Hoe naief kan men zijn?
Maar in de voetbalwereld blijkt alles maar dan ook alles mogelijk.

De duizenden supporters van Beerschot of de tienduizenden van de Rode Duivels willen feitelijk alleen maar steeds winnen.
Ze hebben verkeerdelijk de indruk dat ze het zelf zijn die de overwinning behalen. Wie het in feite werkelijk is die de overwinning behaalt heeft voor hen geen belang. Van waar de Rode Duivels komen; waar ze werken of wonen het heeft allemaal geen belang. Als ze maar winnen en ons de indruk geven dat we zelf hebben gewonnen. Dat is de realiteit.

Supporters van Beerschot of supporters van de zogenaamde Nationale Ploeg het is allemaal hetzelfde.

Unum et idem zou Bart De Wever zeggen.

Men zegge het voort…

3 gedachten over “Olé, olé, we are the champignons

 1. Beste Freddy,
  Het is in alle spottakken dat er misbruik gemaakt wordt van de al dan niet belgische sporters. Of ze in dit onland actief zijn of niet speelt geen rol, als men het circus maar kan misbruiken om het “belgiëgevoel” ( wat dat ook moge zijn ) aan te wakkeren. En dat werkt, want ik heb op verschillende plaatsen de belgische vod zien buiten hangen. Beste Freddy, als je nog eens Latijn gebruikt zet er dan een vertaling bij, ik ben iets minder lang naar school geweest dan u. Alvast bedankt.

 2. Wansmakelijk gedoe!

  VTM gaf als eerste item van het nieuws: 30 minuten ziekelijk gezwam over vetbetaalde spelers en vooral het ZIEKELIJK GEKEEL en VARKENSGEDRAG van z. g. “supporters”???

  En ja nieuws over o.a. slachtoffers in Lampedusa en bij het gewettigd politieoptreden in Beringen komen op een secondaire plaats!!!???

  Nieuwsmedia, zei U???

  Immorele en walgelijke VTM, dàt wèl!!!
  Bah!

 3. Ja, heb ook moeite met Latijnse woorden.
  Heb het opgezocht. Betekent één en hetzelfde. En gelijk heeft hij.

Reacties zijn gesloten.