Nog meer troonwissel-nieuws

omgekeerde kroonHet lijkt wel de week voor Sinterklaas.  Spannend.  Nog enkele nachtjes slapen en het is zover, maar nu lijkt het alsof het afstoffen van de troon een beetje voorbarig was.  We zijn ongerust.  Alarmerend nieuws, prangende vragen.  Is de grondwet een vodje papier?  Welke opera wordt er opgevoerd in Brussel?  Zien de onverlaten van het Vlaams Belang de kans het koninkrijk op zijn grondvesten te doen daveren?  Zijn we op 21 juli koningsloos? 

Is het aantreden van koning Flup ongrondwettig?

Sommige juristen zijn van mening dat de Belgische grondwet niet toestaat dat een regerende koning zijn troon overdraagt aan zijn opvolger. Onder hen Jan Ghysels, advocaat en wetenschappelijk medewerker aan de UGent. In De Standaard van vandaag zegt Ghysels dat ‘ofschoon er al eens een troonsafstand is geweest in België, de grondwetgever de troonsafstand toch niet bepaald heeft als mogelijkheid. In 1950, bij de troonswisseling tussen Leopold III en koning Boudewijn, was een speciale wet nodig om dat te regelen en deze keer dus ook’. Zonder zo’n wet kunnen alle daden van de nieuwe koning aangevochten worden voor de rechtbanken, meent Ghysels.

Mocht de grondwetgever gewild hebben dat het kon, dan had hij het toen geregeld. Maar hij wou dat blijkbaar niet; hij wou vermijden dat de koning zelf over de troon zou beschikken. België is het enige koninkrijk waar de koning niet koning wordt door het overlijden of aftreden van zijn voorganger, maar door de eedaflegging in het parlement.
‘In Nederland is in 1848 in de grondwet opgenomen dat de koning kan aftreden en zijn opvolger aanwijzen. België wou dat niet’, zegt Ghysels nog in de krant.

Grondwetspecialist Emmanuel Vandenbossche (VUB) erkent dat het beter zou zijn dit netjes te regelen zoals in Nederland. In de troonswisseling zoals die nu geregisseerd is, ziet hij evenwel geen graten. Het parlement aanvaardt de eedaflegging. ‘Er is enkel een half uur geen koning: tussen de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip.’

Bewerking redactie Golfbrekers, origineel artikel door Guy Tegenbos in
http://www.standaard.be/cnt/dmf20130717_00661518

2 gedachten over “Nog meer troonwissel-nieuws

  1. Belgie een koningkrijk zonder koning ! een ramp voor ons fatherland . Die grondwet azijnpissers hangen mij de keel uit en maken me bang ! Waarom geen eenvoudige oplossing zoeken en onze huidige Vorst warm maken voor wat gezonde sport . Bergbeklimmen bv , Marche-les-Dames is uitermate geschikt.

    • Racebootwedstrijden, wandeltochten in Syrië, de Rode Zee overzwemmen… mogelijkheden genoeg.

Reacties zijn gesloten.