Niets aan de hand. Bidens garage was afgesloten.

Het is niet bepaald vriendelijk, maar we hadden toch enig leedvermaak bij de opeenvolgende vondsten van “geheime staatsdocumenten” in een kantoor dat hij mocht gebruiken als reserve-president na Obama en dan ook nog bij Biden thuis, in de garage waar zijn oldtimer Corvette geparkeerd staat. Nadat Bidens advocaten geheime dossiers – ook over buitenlandse politiek – vonden bij de sluiting van een kantoor van het Penn Biden Center te Washington, trokken naaste medewerkers van Biden naar alle mogelijke plaatsen waar er eventueel nog geheime documenten zouden kunnen rondslingeren. Biden had de vergeten papieren in het Penn Biden Center niet gemist: hij reageerde dan ook verrast.

Trump heeft zich de laatste dagen waarschijnlijk ongelooflijk goed geamuseerd. Nadat hij spitsroeden moest lopen omdat er bij hem thuis in Florida staatsdocumenten gevonden werden, zit nu de moraalpredikant Biden in het oog van de storm.

Nadat Biden eerst nog van krommenaas gebaarde, kon hij uiteindelijk niet meer wegblijven van een persconferentie, waar hij op de rooster werd gelegd. Op de vraag van een journalist “What were you thinking?” (Wat heeft er u bezield?) geeft Biden onverstoord het antwoord dat de garage van zijn Corvette afgesloten was. En dat iedereen weet dat hij met “geheime documenten” heel gewetensvol omgaat. Hij zal sowieso zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek. Zijn advocaten hebben een analyse gemaakt van alle plaatsen waar er eventueel nog documenten – van Bidens tijd als vice-president – kunnen liggen stof te vergaren. En ja hoor, zijn advocaten hebben wel degelijk nog een klein aantal vergeten geheime documenten ontdekt in Bidens persoonlijke bibliotheek thuis. De papieren in kwestie werden allemaal aan het Min. van Justitie overhandigd. Geen zorg: alles wordt opgeklaard. Biden sluit af met: “Ik ben er gerust in.” Zijn lichaamstaal vertelt het tegendeel.

Als hij nog enigszins helder kan denken, dan kan hij er niet gerust in zijn. Wie wil hem van de troon stoten? Is de Democratische Partij intussen tot de conclusie gekomen dat ze best een andere kandidaat voor de 2024 presidentsverkiezingen naar voren schuiven? Zijn de vondsten der geheime documenten de zeep aan den buik richting uitgang?

https://www.npr.org/2023/01/12/1148685480/classified-documents-biden-doj-archives-delaware