Men zegge het voort

Aankondiging FreddyIs voetbalwereld zich te pletter aan het rijden?

Jaren geleden schreef ik in het boek “Voetbal een feest?” mijn toevallige betrokkenheid bij twee voetbalploegen namelijk Beerschot en Berchem Sport.

Bij beide ploegen stelde ik toen allerlei bedrog vast. Zwarte uitgaven en inkomsten, niet betalen van de huurgelden van het stadion dat telkens aan de overheid behoorde, bedrog met de RSZ, BTW, B.T.W,  belastingen enz… Telkens bleken er politieke figuren bij het gesjoemel betrokken. Een ervan stapte toen zelf uit het leven! Ik schreef toen dat de voetbalwereld rot was als snot en dat men diende te stoppen met het soort slavenhandel uit de 21ste eeuw, waarbij voetbalspelers als vee werden gekocht en verkocht.

Om toch maar te kunnen winnen werden onbegrijpelijk hoge lonen uitbetaald. De grote vedetten werden van stad tot stad of van land tot land verkast zonder dat ze zelf iets in de pap te brokkelen hadden. Deze sukkelaars sleurden hun vrouw en kinderen van de ene plaats naar de anderen waarbij ze meestal contact met vrienden en familie verloren en dikwijls in een totaal andere cultuur werden neergeplant. Ons toenmalig voorstel was om één zin toe te voegen aan het internationaal voetbalreglement en wel de volgende:

“Een voetbalspeler kan nooit opgesteld worden in het hoogste elftal van een voetbalploeg indien hij niet minstens een volledig seizoen in een lager elftal van diezelfde voetbalploeg heeft gespeeld.”     Einde verhaal!

Door die toevoeging zou deze hele slavenhandel stilvallen. Wie zou er inderdaad miljoenen euri gaan betalen voor een speler die eerst nog een volledig jaar bij de reserven of in een lager elftal zou moeten gaan spelen? Ook het financiële geknoei zou dan grotendeels verminderen.

Maar een dozijn aantal jaren na mijn voorstel is er niets veranderd!

Onlangs sprak ik met een voorzitter van een derde klasse ploeg die me vertelde geen probleem te hebben met het vinden van sponsors. Alsof hij indruk wou maken met zijn gesjoemel vertelde hij met een zekere fierheid dat zijn ploeg een v.z.w. was (Nvdr: Winstgevende vereniging zonder doel) en nog nooit bij zijn weten een controle van de overheid had gekregen. Onze sponsors krijgen een factuur van twee of driemaal het bedrag dat ze ons toestoppen en klaar is kees! Ze trekken die factuur af van hun verschuldigde belasting en daarmee kost hun steun hen feitelijk niets!!

Ik had dit reeds jaren geleden kunnen vaststellen en er blijkt dus in die hele wereld van klatergoud niet veel te zijn veranderd dacht ik. Het bedrog loert uit alle hoeken in de voetbalwereld.

Toen ik jaren geleden kon lezen dat de voorzitter van een van de belangrijkste Belgische voetbalploegen aan een scheidsrechter enkele miljoenen Belgische franken had  toegestopt als zo gezegde lening maar daarna door een toevallig onderzoek werd vastgesteld dat hij “vergeten” was die lening terug te vragen vroeg ik me af of in ons land in het algemeen en in de voetbalwereld in het bijzonder nu echt alles mogelijk was.

Enkele jaren later kwamen de gok-chinezen nog eens bewijzen hoe rot die zogenaamde “sport” wel geworden was. Vorig jaar bleek dan plots dat de hoogste instanties van deze wereldsport, namelijk het duo Blatter/Platini niet vies waren van gesjoemel met gigantische bedragen. Bij steeds meer mensen keert hun maag wanneer ze lezen hoe bepaalde wedstrijden werden “verkocht” of kampioenschappen werden toegewezen.

Maar er komt geen einde aan het bedrog. Vandaag lezen we dat justitie in Italië een schokgolf door het Italiaanse voetbal aan het jagen is. Bij de grootste ploegen zoals AC Milan, Juventus Turijn, Napels en misschien nog vele anderen stelde men fiscale fraude en valse facturering vast. Alsof het in andere landen beter zou zijn!

Neen, we houden in de huidige vorm niet meer van de voetbalsport. Het is onze wens dat er een dag zal komen dat mijn hogervermelde zin wordt toegevoegd bij het reglement zodat voetbal terug voetbal kan worden zoals vele jaren geleden!

Men zegge het voort,

Freddy Van Gaever

2 gedachten over “Men zegge het voort

 1. Maar het (domme) volk wil spel en spelen,en dat er bedrog zit in de voetbal is zeker maar ook en vooral in de politiek

 2. Freddy,
  De sport is een afspiegeling van de maatschappij.
  Het maakt ook deel uit van het “brood en spelen” zoals o.a. de “gladiatoren spelen” in het Oude Rome.
  Tot 3 april 2016 loopt hierover nog een tentoonstelling in het Gallo Romeins museum van Tongeren. Als men de spelen van het Oude Rome vergelijkt met het voetbal van heden, zijn er treffende gelijkenissen.
  Er is dus niets nieuws onder de zon.
  De verwijzing naar Italië is ook interessant, want hoe erg het daar ook moge zijn, politie en gerecht durven nog iets doen, en boeken ook af en toe ook nog resultaten.
  In België in het Palermo aan de Noordzee, is dit echter ondenkbaar.
  De tijd van “sheriff Bellemans ” is immers al lang voorbij!!!

Reacties zijn gesloten.