Kort geheugen?

Belg met coronavirus 'voelt zich goed, is zelfs heel rustig ...

Dries Van Langenhoven:

“Voor alle mensen die een kort geheugen hebben en nu opeens fan zijn van die-hard communist en PVDA’er Marc Van Ranst, vergeet niet dat hij door het maandenlang minimaliseren van het gevaar van #COVIDー19 mee aan de oorzaak ligt van de crisis waar we ons nu in bevinden.Marc Van Ranst zei niet alleen dat we ons meer zorgen moeten maken over de griep dan over #COVIDー19 (Bron: Gazet Van Antwerpen), hij gaf enkele weken terug zelfs nog positief reisadvies om naar Noord-Italië te gaan en ongecontroleerd terug te komen.”In Noord-Italië zijn momenteel verschillende gemeenten in quarantaine geplaatst. Wie van plan is om in de krokusvakantie naar Italië te trekken, mag dat gerust doen. Ik zou niet thuisblijven.” (MVR in De Zevende Dag)“Er is voor alle duidelijkheid geen reden tot paniek. De echte griep is momenteel in het land en die maakt echte zieken en echte doden.” (MVR in De Zevende Dag)Heel wat mensen zullen nu reageren dat het niet het moment is om kritiek te geven op virologen, maar wie rechtstreeks minister De Block heeft geadviseerd tot het nemen van zeer domme beslissingen die ons nu in een crisis hebben gestort, moet niet gevrijwaard worden van kritiek.”

Marc Van Ranst (8.3.2020):

“Je kunt maar weinig doen tegen zo’n coronavirus. Quarantaine is een bewezen manier om infectieziekten in te dijken, al sinds de middeleeuwen. De quarantaine in China was een belangrijk precedent.” 

Toch vindt Van Ranst wel dat we de medische gevolgen van het coronavirus nog altijd in perspectief moeten zien. “In dezelfde tijdspanne vallen er in Italië elk jaar evenveel doden door de griep. Die doden worden niet opgeteld, zijn anoniem en daar doet men geen lockdown voor. Dus puur medisch gezien, in vergelijking met iets wat we kennen, zou je dat niet doen. Maar het is moeilijk om kritiek te hebben op hen, die al weken onder druk staan.”