Komt er een Dendermondenaar aan het hoofd van de FIFA?

Dendermondenaar genoemd als opvolger Sepp Blatter

Nu Fifa-voorzitter Sepp Blatter zijn aftreden heeft aangekondigd omwille van het grote corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond Fifa, wordt hij mogelijk opgevolgd door een Dendermondenaar.

De Zwitser Sepp Blatter zette dinsdag een stap opzij, amper enkele dagen nadat hij voor de vijfde keer verkozen was tot van de wereldvoetbalbond Fifa. De verkiezing kwam er midden in een groot corruptieschandaal waarin verschillende hoge Fifa-functionarisseren werden opgepakt. Hoewel ook de naam van Blatter viel in het onderzoek, werd hij vorige week toch met een grote meerderheid herkozen.

Maar nadat ook Jerome Valcke, de rechterhand van Blatter, werd opgepakt en er bewijzen opdoken omtrent diens betrokkenheid bij een omkoopaffaire, besefte Blatter dat zijn positie niet langer houdbaar was. In de loop van de avond stelde hij zijn mandaat ter beschikking. Op een persconferentie verklaarde Blatter nadien dat er zo snel mogelijk nieuwe voorzittersverkiezingen moeten komen.

Franki Hervent
Eén van de mogelijke kanshebbers bij zo’n nieuwe verkiezing is Franki Hervent, jarenlang hoofd van de toeristische dienst van de stad Dendermonde en voormalig intendant van Katuit en de Ros Beiaardommegang. Volgens de bronnen van De Klaptand zou er rond de kandidatuur van Hervent een consensus bestaan bij de 6 voetbalfederaties. ‘Hervent is een geschikte opvolger voor Blatter: hij heeft de juiste leeftijd, kent geen fluit van voetbal en is niet vies van een beetje gesjoemel’, aldus een lid van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond Uefa aan onze redactie.

Dat laatste wijst erop dat ze bij de Uefa hun huiswerk goed hebben gemaakt. Hervent werd in 2003 schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en fraude. In eerste aanleg kreeg hij daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 dagen en een geldboete van 495,78 euro. In beroep kreeg hij al dan niet onder politieke druk de gunst van opschorting.
Folklore in het voetbal

Ook bij de andere voetbalfederaties is men de figuur van Hervent genegen. Terwijl Afrika hoopt dat Hervent opnieuw folklore toevoegt aan het voetbal, is de Aziatische voetbalwereld onder de indruk van de personencultus die Hervent in Dendermonde rond zichzelf uitbouwde. ‘Net als Sepp Blatter was Frankie Hervent niet bang om zijn eigen verdiensten veelvuldig in de verf te zetten’, klinkt het bij één van onze Aziatische contacten. ‘We hopen op een terugkeer naar voetbal op blote voeten met een varkensblaas’, klinkt het dan weer bij de Senegalese voetbalbond.

Ook het feit dat Hervent gekend staat als een absolute tegenstander van modernisering zou in zijn voordeel pleiten. Hoewel de voetbalwereld al jaren pleit voor technische hulpmiddelen, zijn de voetbalbobo’s daar slechts koele minnaars van. ‘Hervent heeft zich veertig jaar lang met hand en tand verzet tegen elke modernisering van Katuit en bleef altijd vasthouden aan de traditie. We hopen dat hij ook bij de Fifa het been kan stijfhouden als het gaat over een videoscheidsrechter en doellijntechnologie’, klinkt het verder.

Hervent zelf wilde niet reageren op zijn mogelijke kandidatuur. In de omgeving van Hervent wordt wel bevestigd dat Hervent in het grootste geheim zijn kandidatuur heeft gesteld en dat hij de voorbije dagen intensieve contacten heeft gehad met verschillende Europese voetbalbobo’s. Zo zou Michel Platini gesignaleerd zijn in het appartement van Hervent in Oostende.

Met dank geleend bij De Klaptand

1 gedachte op “Komt er een Dendermondenaar aan het hoofd van de FIFA?

  1. Oei, dan gaat het parket van Dendermonde, nu al niet weg te slaan uit het nieuws, NOG meer te doen hebben…

Reacties zijn gesloten.