Jef Neve – A case of You – Could it be true – Formidable

klassische-musikJef Neve (Turnhout, 8 maart 1977) is een Belgische jazzpianist en componist.

Jef Neve deed middelbare studies, richting Latijn-Moderne Talen aan het Sint-Aloysiuscollege te Geel. Tegelijkertijd volgde hij pianoles aan de stedelijke muziekacademie van Geel bij Hugo Lefever. Verder studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2000 verkreeg hij het diploma van Meester in de muziek optie Jazz en van Meester in de muziek optie piano, beide cum laude. Hij specialiseerde in de finaliteit kamermuziek in 2001 eveneens cum laude. In 2002 werkte hij voor één jaar als pianist en componist voor de Contemporary Dance Company “Dathe” in Londen.In 2004 was hij “Artist in Residence” voor CC de Warande in Turnhout.

Naast zijn opleiding begon Jef al vroeg als actief muzikant in plaatselijke bandjes. In zijn tienerjaren speelde hij bij MR. ZEBEDEE, een populaire funkband waardoor hij in contact kwam met de jazz- en bluesmuziek. Ook als freelance pianist maakte hij deel uit van verscheidene muziekgroepen.

De componist speelde tevens bij het Pascal Schumacher Quartet waarmee hij twee albums maakte en op tournee ging in Australië en Zuid-Afrika.

Het Jef Neve Trio met Jef Neve (piano), Piet Verbist (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) bracht drie cd’s met Jazz-composities van Neve uit. In al zijn composities klinken echo’s door van Brad Mehldau en Keith Jarett. In 2005 speelde het trio in het Bimhuis te Amsterdam, het meest toonaangevende jazzpodium van Nederland.

In oktober 2007 stond de (film)muziek van Jef Neve centraal op de World Soundtrack Awards te Gent, uitgevoerd door het Vlaams Radio Orkest (vandaag: Brussels Philharmonic) onder de leiding van Dirk Brossé. Begin 2009 toerde hij met het acteursechtpaar Anthe De Boeck en Rony Verbiest voor Tom Waits until Spring.

Ook in de klassieke muziek is Jef Neve actief. In 2005 werkte hij aan de Goldberg Variaties van J.S. Bach, die hij tijdens 2006 en 2007 verschillende malen heeft uitgevoerd. Hij geeft als solist regelmatig concerten met orkest, o.a. met de Flanders Philharmonic in een Gershwin programma.

In de zomer van 2007 kreeg hij een compositieopdracht van het Muziekcentrum De Bijloke in Gent, waarvoor hij zijn 1ste Pianoconcerto heeft geschreven. Dit werd in Mei 2009 in wereldpremière uitgevoerd met het Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik, in de Bijloke te Gent en in Flagey te Brussel, voor uitverkochte zalen.

Jef Neves 2e Pianoconcerto werd in Oktober 2012 in première uitgevoerd met het Brussels Philharmonic onder leiding van Andrew Litton. Neve zal tijdens het seizoen 2014-15 het concerto opnieuw uitvoeren in verschillende landen. Tevens zal er een opname worden gerealiseerd. De versie voor twee piano’s is ondertussen een eigen leven gaan leiden en werd samen met pianist Alexander Gurning reeds verscheidene malen uitgevoerd.

Van het VRK (Vlaams Radio Koor) kreeg hij een compositieopdracht voor een werk voor koor en piano dat begin 2010 werd uitgevoerd in een tiental zalen in België. Voor de kerstperiode 2012 creëerde Jef, opnieuw met het VRK, ‘Wintermoon’ dat meermaals werd uitgevoerd.

Tevens vormt Jef Neve een duo met pianist Liebrecht Vanbeckevoort in een project ‘klassiek & jazz’. Het duo was in 2012-13 op tournee met het programma “If Mozart and Monk were Brothers”.

4 gedachten over “Jef Neve – A case of You – Could it be true – Formidable

  • Inderdaad…
   Want er is nergens sprake van linkse Duitsers of van Duitse (of andere) vrouwen om het enigszins interessant te maken…
   🙂

 1. Nog véél erger dan oersaai… als die gast in bed een vrouw moet “heet” krijgen door “te vingeren”, zal zij eerder in slaap liggen dan “in the mood” raken.
  Voor fatsoenlijk “vingerwerk” moet men naar youtube om te kijken & te luisteren naar de Kroaat Maksim Mrvica, maar… die clip-hier was 22 1/2
  minuten (kostbare –> voor mij, als tachtigjarige) tijdverlies.

  • Being a male is a matter of birth
   Being a man is a matter of age,
   but
   Being a gentleman is a matter of choice.

   (Knights of the free company)

Reacties zijn gesloten.