Je denkt dan…

… ziekte kent geen grenzen, geen verschil tussen rijk en arm, geen voorkeur voor politieke strekking, seksuele voorkeur of geloof…

Tot er een vaccin ontwikkeld wordt. En dan gaan de poppetjes aan het dansen! De moslims en joden maken zich zorgen dat er varkensgelatine in verwerkt zit. De hindoes willen geen koeienderivaten ingespoten krijgen. En wat vrezen wij? Dat er foetussen in verwerkt zijn, dat ons DNA zal gewijzigd worden, dat patiënten met allergieën het niet zullen overleven nadat ze in anafylactische shock geraakten.

Na de VSA zou Indië het tweede hoogste aantal positief getesten hebben. De Indische premier Narendra Modi beloofde dat 300 miljoen Indiërs tegen juli 2021 zullen ingeënt zijn. Met in de eerste groep 30 miljoen in de gezondheidssector, bij de politie, bij het leger of vrijwillige hulpdiensten en ca. 270 miljoen zijn senioren en Indiërs met chronische ziektes.

Twee van de drie vaccins worden in Indië geproduceerd. In Indië wonen ca. 195 miljoen moslims. “Geleerden” van de Indisch-soennietische Raza-Academie in Bombay vinden dat het chinese vaccin haram is. Ze kwamen tot deze conclusie nadat ze vernomen hadden dat het Chinese vaccin varkensgelatine bevat. De voorzitter Muhammed Saeed Noori, deelde mee: “De regering moet ons van elk vaccin dat in Indië besteld of gemaakt wordt de samenstelling tonen, opdat we maatregelen betreffende het gebruik kunnen nemen.”

Niet alle moslim landen delen deze voorwaarden. In de VAE kunnen moslims ondanks de varkensgelatine het vaccin ingespoten krijgen. De gelatine dient als stabilisator om de duurzaamheid tijdens de opslag en transport te verzekeren. Sjeik Abdallāh ibn Baiya, het opperhoofd van het fatwakomitee vindt het nut, de bescherming van het lichaam, belangrijker. Bovendien gaat het om een medicijn en niet om een levensmiddel.

Hindoes hebben soortgelijke reserves. De in de VSA geproduceerde vaccins mogen geen koeienbloed bevatten. De samenstelling moet uitdrukkelijk medegedeeld worden.

Een rabbi liet zich in de VSA tijdens de inenting filmen en deelde het beeldmateriaal in de pers en op sociale media. Hij wil daarmee aan de orthodoxe gemeenschap duidelijk maken dat “het leven beschermen” primeert. Netanyahu kreeg zaterdag onder grote persbelangstelling het Pfizer vaccin toegediend. Intussen is er in Israël een toenemend verzet tegen de vaccinatieplannen van de regering, 7 op 7, zonder rekening te houden met de verplichte rust op sabbat. (…)