IQ-vergelijking

Afbeeldingsresultaat voor IQEen vergelijking van het IQ van nationaliteiten of bevolkingsgroepen krijgt snel een racisme-etiket opgekleefd. Verschillende factoren kunnen het IQ beïnvloeden. Zo werd herhaaldelijk wetenschappelijk bewezen dat een warmer klimaat een merkbaar slechte invloed op het IQ heeft. Slechte karakters wijten het aan een natuurlijke luiheid.  Waarmee we willen aangeven dat de reislust uit de Prachtlanden waarschijnlijk ingegeven is door het streven naar een hogere intelligentie.

Bij het meten van het IQ wordt uitgegaan van een gemiddelde van 100 – een afwijking van 15% wordt normaal beschouwd. Volgens de psychische en fysische toestand van het proefkonijn kan het resultaat met 10 naar boven of onder afwijken.

In de Prachtlanden heerst er kritiek op de meting. Zij stellen dat de meting van het IQ door West-Europeanen voor West-Europeanen ontworpen werd. Bijgevolg is het bijlange niet zeker dat deze methode ook van toepassing is voor volkeren met andere sociale structuren, met een andere cultuur, met andere waarden en denkwijzen. Een passend voorbeeld is het passende inzicht bij de aanwerving van chauffeurs van De Lijn.

Als we een doorsnee IQ 100 punten geven, staat bv. Duitsland op de 14de plaats. De inwoners van Singapore staat met een IQ van 108 op de hoogste plaats wereldwijd. De hekkensluiter met 56 is Equatoriaal Guinea.
Aanvullend bij de lijst der landen wordt in deze tabel ook de invloed van welstand en klimaat gemeten. Weliswaar staan op de eerste plaatsen vooral landen met een hoog inkomen, maar toch ook deze met een bescheiden inkomen, zoals bv. China of de Oost-Europese staten.

Opvallend is echter dat landen met een hoog onderwijsbudget ook bijna altijd een intelligente bevolking hebben. Wat echter niet het geval lijkt te zijn voor de bevolkingsrijke Oost-Aziatische landen, waar het niet gebruikelijk is dat de staat het onderwijs betaalt. Gewoonlijk staat het gezin, resp. de familie, in voor die onkosten. Er wordt dus in werkelijkheid wel degelijk veel geld in onderwijs geïnvesteerd, zij het niet door de staat.

Sinds 1991 sluimert het vermoeden dat generatielange blootstelling aan een warm klimaat een negatieve werking heeft op het IQ, waar men er eerst nog vanuit ging dat het leven in lagere temperaturen een betere fysische conditie meebrengt en hogere sociale eisen stelt. Prof. Richard Lynn, verbonden aan de Noord-Ierse universiteit van Ulster, gaat er bovendien van uit dat koudere temperaturen het hersenvolume doen toenemen. Of de hersengrootte in direct verband staat met het IQ staat open voor discussie.

In het algemeen wordt verondersteld dat een warm klimaat nadelig is voor de ontwikkeling van intelligentie. De reden wordt toegeschreven aan de nood van meer lichamelijke energie en de daardoor ontstane stress. Vooral kleine kinderen zouden tot 90% van hun lichaamsenergie gebruiken voor hun hersenen. Als nu deze in de belangrijkste ontwikkelingsfase elders in het lichaam gebruikt wordt, dan kunnen de hersenen zich niet naar behoren ontwikkelen.

De studie wil echter benadrukken dat het IQ in géén geval afhankelijk is van het ras. Uitzonderingen niet te na gesproken. Bv. Brazilië: negers 71, mulatten 81, blanken 95, Jappen 99), waarbij de verschillen op andere b.g. factoren kunnen teruggevoerd worden.

Donald Templera und Hiroko Arikawab stelden in 2006 een samenhang tussen toenemende pigmentatie en een afnemend IQ vast. Naar verluidt heeft dit echter niets met een ras te maken, maar wel met het klimaat. De even opvallend lage IQ’s in Afrika als de hoge IQ’s in Oost-Azië zijn – naar verluidt – te wijten aan de cultuur en het klimaat.
Wij missen in deze studie het belang van genetica.

De eerste tien plaatsen worden ingenomen door:
1. Singapore 108, dat met 31.6° C zijn hersenen niet laat verdampen.
2. Hongkong 108, 26.1°C
3. Zuid-Korea, niet veel slechter 106, 18.2°C
4. Taiwan, idem 106, 27.1°C
5. Japan, 105, 19.7°C
6. China, 104, 19.4°C
7. Nederland, 102, 14.2°
8. Zwitserland, 102, 12,7°C
9. Noord-Korea, 102, 14.9°C
10. Finland, 101, 8°C

Meer info en interactieve kaart vindt u hier.

8 gedachten over “IQ-vergelijking

 1. Heeft men deze verklaring voor het verschil van IQ ten nadele van de warmere landen al eens overwogen?
  Volgens de ‘out-of-Africa’ theorie zou alle menselijk leven dus zijn oorsprong in Afrika hebben, Afrika bekend voor zijn veel te warme klimaat en krioelend van de gevaarlijk beesten. Is het dan niet logisch dat de meer intelligenten het daar voor bekeken hielden en verhuisden naar de meer gematigde streken?
  N.B.: de intelligentie van een persoon wordt bepaald door de tijd te meten die een persoon nodig heeft om een probleem op te lossen. Dat verklaart meteen waarom nu, plus minus 60.000 jaar later, Europa wordt overspoeld door vluchtelingen uit Afrika.

 2. We mogen nog van geluk spreken. Alleen de meest intelligenten komen naar hier afgezakt en worden opgepikt door marineschepen van de EU. En wat doen de meest intelligenten van hier? Hun ogen dichtknijpen!
  Anderzijds heeft de profeet gezegd: IQ en IQ-quotient zijn uitvindingen van de ongelovigen: dus van nul en generlei waarde.

 3. In de loop van de vorige eeuw schreven wetenschappers ongehinderd over superieure en inferieure rassen. Toen werden aangeboren intelligentieverschillen tussen rassen algemeen aangenomen. Maar in de jaren 90 werden schrijvers die beweerden dat “zwarten minder intelligent zijn dan blanken” beticht van wetenschappelijk racisme. Daarna bleef die rassentheorie toch nog de kop opsteken, maar dan in vakbladen, niet in de media. Wetenschappers (waaronder Richard Lynn) schreven er rustig voort over “ras en IQ”…. Cordon sanitaire, ook bij wetenschappers.

 4. Nog iemand met een hoog IQ die Duitser werd.

  Tot een drietal dagen geleden kende geen mens de auteur Dogan Akharli. Hij werd nu door de Duitse televisie geïnterviewd.
  Hij is in 1991 uit Turkije gevlucht – lang voor Erdogan. Arriveerde in Duitsland en kreeg de Duitse nationaliteit (t.t.z. de BRD nationaliteit). Daarom is hij nu Duitser (t.t.z Bundesrepublikaner).
  Als hij zo schrijft zoals hij spreekt dan is dat heel erg voor de Duitse taal. Vermoedelijk heeft hij een goede vertaler die zijn teksten bewerkt.

  De man werd door Interpol gezocht en nu -op verzoek van Turkije- in Spanje opgepakt. Hij mocht de cel verlaten en wacht nu op zijn uitlevering.
  Algemene Duitse verontwaardiging. Zelf is hij ook verontwaardigd.

  Interpol zocht hem niet als terrorist. Niet als dissident. Het zocht hem voor een bankroof en een moord in 1989.
  Natuurlijk is hij volledig onschuldig, zoals hijzelf verklaarde.
  Alle media geloven hem en de Duitse media nog het meest.

Reacties zijn gesloten.