Howard Hanson: Symphony No 2 in D-flat Major, Op. 30 “Romantic”

Howard Harold Hanson (Wahoo (Nebraska), 28 oktober 1896Rochester (New York), 26 februari 1981) was een Amerikaans componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog.

Hij groeide als zoon van Zweedse emigranten op in een klein Lutherse gemeente in Nebraska. Van zijn moeder kreeg hij de eerste muziekles. Later studeerde hij aan het Luther College in Wahoo en sloot met het diploma in 1911 af. Hij ging 1914 naar het Institute of Musical Art in New York en studeerde daar piano bij de componist en auteur van een boek over muziektheorie, Percy Goetschius. Daarna ging hij naar de Northwestern University en studeerde compositie bij de kerkmuziek-expert Peter Lutkin en bij Arne Oldberg in Chicago, Illinois. Verder studeerde hij cello en voltooide dit in 1916 met het behalen van de graad van Bachelor.

Aansluitend werkte drie jaar hij aan deze universiteit als docent. Vervolgens ging naar het Conservatory of Fine Arts in Californië waar hij muziektheorie en compositie doceerde, en in 1921 zelfs decaan van dit conservatorium werd. In hetzelfde jaar won hij als eerste Amerikaan de Prix de Rome die de American Academy in Rome hem toekende voor zijn ballet Californian Forest Play. Aansluitend bleef hij drie jaar in Rome. Gedurende deze tijd studeerde hij ook bij Ottorino Respighi, een oud-leerling voor orkestratie van Nikolaj Rimski-Korsakov, orkestratie en instrumentatie.

Afbeeldingsresultaat voor howard hansonTerug uit Rome begon zijn carrière als dirigent toen hij voor het New York Symphony Orchestra op het podium stond voor de uitvoering van zijn symfonisch gedicht North and West. In 1924 dirigeerde hij eveneens in Rochester, New York, zijn Symphony No. 1 – “Nordic”, die de bijzondere aandacht vond van George Eastman, de stichter van Kodak Eastman. Die kon Hanson ertoe brengen directeur van de befaamde Eastman School of Music, een onderdeel van de University of Rochester, te worden. In deze functie bleef Hanson van 1924 tot 1961. In 1925 placeerde Hanson de American Composers Orchestral Concerts en stichtte de Eastman-Rochester Symphony Orchestra waar de voornaamste spelers van het Rochester Philharmonic Orchestra en geselecteerde studenten van de Eastman School of Music meespeelden.

Hij kreeg in de loop der jaren belangrijke prijzen en onderscheidingen, o.a. de Pulitzer-prijs voor muziek voor zijn 4e Symfonie. Zijn toonspraak is beïnvloed door een romantische grondhouding met het flair van de Amerikaanse Noorden alsook een tintje van de Noord-Europese symfonici, bijzonder van Jean Sibelius.

Hanson componeerde in alle genres, vaak maar een compositie per genre (1 concert, 1 strijkkwartet en 1 opera), hij voltooide wel zeven symfonieën. Zijn oeuvrelijst is te vinden in het artikel oeuvre van Howard Hanson.

3 gedachten over “Howard Hanson: Symphony No 2 in D-flat Major, Op. 30 “Romantic”

  1. Quote: “Van zijn moeder kreeg hij zijn eerste muziekles”…
    Aldus is het nogmaals bewezen dat de invloed van een verstandige MOEDER primordiaal is voor het vèrdere leven & verstandige ontwikkeling van een kind.

    • Bij alle diersoorten, dus ook bij het diersoort mens, wordt de kennis doorgegeven door het vrouwelijk element. De wil door het mannelijke.

Reacties zijn gesloten.