Hoe zou Charles Trenet het ‘douce France’ nu bezingen?

Steeds meer megamoskeeën in Frankrijk

Met de steun van het groene en socialistische stadsbestuur van Rennes komt er tegen 2026 in deze Bretoense stad een gigantische moskee die plaats zal bieden aan 4.000 gelovigen. Het ontwerp werd al lang geleden uitgetekend en neergelegd door de vereniging Espoir Amal, nu is het dus officieel geworden. In een protocolakkoord tussen de stad Rennes en de islamitische vereniging wordt een publiek terrein van 3.000 m2 ter beschikking gesteld, op een 15-tal minuten van het stadscentrum.

Het wordt een erfpachtconstructie, een huur van lange duur tegen een voordelige huurprijs dus. Het ontwerp bestaat uit twee grote gebouwen. Het eerste, bestemd voor de religieuze vieringen elf, zal 2.000 m2 beslaan. Mannen komen via de gelijkvloerse ingang binnen, vrouwen krijgen via een trap toegang tot de eerste verdieping. In het andere gebouw komen 10 leslokalen, een bibliotheek, een theesalon en ruimte voor andere culturele activiteiten.

De vereniging is nu op zoek naar 5 miljoen euro om het project te realiseren, tot hiertoe heeft de vereniging via haar gelovigen 200.000 euro kunnen ophalen. Opmerkelijk is in elk geval dat dit niet de eerste megamoskee in Frankrijk is, en – zoals het er momenteel voor staat – lang niet de enige zal zijn. Momenteel telt Frankrijk volgens schattingen 2.700 moskeeën, de meeste hebben bescheiden afmetingen.

Nochtans was er in Straatsburg al een grote moskee beschikbaar met plaats voor 1.500 islamieten, daar komt nu nog een tweede moskee bij, dit keer van de Turkse gemeenschap. Die nieuwe moskee zal plaats bieden aan 2.500 gelovigen. Het plan zou gerealiseerd worden in 2025. Niet ver daarvandaan, in Metz, is er een moskee met 4.000 plaatsen in opbouw, die de deuren zou openen binnen 3 jaar. In Tours opent heel binnenkort een moskee van 3.000 plaatsen haar deuren. In Île-de-France in Vitry-sur-Seine en Ivry-sur-Seine) starten binnenkort de werken voor twee moskeeën met een capaciteit van 3.000 personen. En in Stains, in de buurt van Saint-Denis, is een moskee voor 3.000 gelovigen in opbouw. We kunnen nog een tijdje doorgaan.

Een aanhoudende en voortdurende islamisering van onze maatschappij dus. Alleen lijkt er geen enkele alarmbel af te gaan bij de zeloten van de laïcité, niet in Frankrijk, en ook niet bij ons. Tot het te laat is?

Peter Logghe

Eén gedachte over “Hoe zou Charles Trenet het ‘douce France’ nu bezingen?

  1. Veel v an die heimat liederen zijn een zalving voor ons leven. Veel gevoel, heimwee naar vervlogen(goede) tijden. Ik beklaag de jeugd van vandaag die alles zal moeten rechttrekken wat scheef is gegroeid. Helaas zijn het mijn en uw kleinkinderen die het klaar zullen moeten spelen. Hoop dat dit goed komt maar de twijfel blijft bestaan.

Reacties zijn gesloten.