Goliath en 16 Davidjes

Het gigantische containerschip Jupiter zat maandag vast op een zandbank in de Westerschelde. Het probleem werd waarschijnlijk veroorzaakt door een foutje in het besturingssysteem. Het schip was van Antwerpen op weg naar Hamburg. Pas uren later, bij hoog tij, kon het schip door 16 slepers en begeleid van een loods los getrokken worden, waarop het terugkeerde naar Antwerpen voor een nazicht.  In de versnelde video kan men zien hoe de Jupiter haar aanmeerplaats tussen Saeftingen en Lillo verlaat, twee bochten van de Schelde volgt en vervolgens van haar koers afwijkt om bij de Bocht van Bath vast te lopen.

In de Bocht van Bath wordt de balans opgemaakt. Los van de economische schade – waarvan het onbegonnen werk is om die te bepalen, aldus havenbedrijf Port of Antwerp – onderzoekt Rijkswaterstaat hoe groot de schade is aan de vooroever bij Bath. Die raakte gisteren beschadigd nadat het containerschip vastliep.
Rijkswaterstaat zet voor het onderzoek onderwatercamera’s en sonarapparatuur in. Volgens het waterschap is de zeewering niet beschadigd.(Omroep Zeeland)

Westerschelde weetjes en info

Containerst.com