Frederic Devreese – Benvenuta Suite nr. 1

klassische-musikFrédéric (Frederik) Devreese (Amsterdam 2 juni 1929) is een Belgische componist en dirigent. Hij is de zoon van de bekende dirigent en componist Godfried Devreese.

Natuurlijk kreeg hij de eerste muziekles van zijn vader, die ook directeur van het Muziekconservatorium te Mechelen was. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel volgde hij de compositieklas van Marcel Poot en orkestdirectie studeerde hij bij René Defossez. Na zijn militaire dienst voltooide hij zijn studies aan het Sweelink-Conservatorium te Amsterdam in de vakken contrapunt en fuga o.a. bij Ernest Willem Mulder. Maar hij had nog niet genoeg van studeren, daarom ging hij naar Rome aan de beroemde Accademia Nazionale di Santa Cecilia en studeerde daar bij Ildebrando Pizzetti en Fernando Previtali. Aansluitend ging hij aan de Staatliche Musikakadmie in Wenen, waar hij 1956 bij Hans Swarowsky zijn diploma voor orkestdirectie behaalde.

In 1958 werkte hij bij de BRT en realiseerde aanvankelijk televisie-uitzendingen van de Wereldtentoonstellingen in Brussel. Na verschillende functies werd hij producent en dirigent bij de BRT. Van 1965 tot 1974 was hij eveneens leraar aan het Rijksinstituut voor theater en cultuurverbreiding in Brussel.

Als dirigent van verschillende orkesten, o.a. het Belgisch Jeugdorkest en initiatiefnemer van speciale televisieproducties, heeft hij zich steeds voor jonge musici ingezet.

Hij is al vroeg beginnen componeren. In 1949 kreeg hij voor zijn eerste pianoconcert de prijs van de stad Oostende. Zijn oeuvre is heel veelzijdig.

In 1983 was zijn Vierde Pianoconcerto het verplichte werk van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth; zijn Ostinati was het verplichte werk in de internationale Adolphe Sax Competitie te Dinant (1998). Voor de tv-opera Willem van Saeftinghe ontving hij de Italiaprijs (1964). Voor zijn filmmuziek, ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus en ‘L’oeuvre au Noir’ van André Delvaux de Plateauprijs en voor ‘La Partie d’échecs’ van Yves Hanchart de George Delerueprijs. In 2006 ontving Devreese de Klara carrièreprijs.

Vraaggesprek F. Devreese