Felix Mendelssohn – Symfonie nr. 5 – “de Reformatie”

klassische-musikDe Symfonie Nr. 5 in D major / D minor, Op. 107, bekend als de Reformatie, werd gecomponeerd door Felix Mendelssohn in 1830 ter ere van de 300ste verjaardag van de presentatie van de Augsburgse Confessie. De Confessie is een belangrijk document van het lutheranisme en zijn presentatie aan keizer Karel V in juni 1530 was een gedenkwaardige gebeurtenis van de protestantse Reformatie. Deze symfonie is geschreven voor een volledig orkest en was Mendelssohns tweede uitgebreide symfonie. De symfonie werd niet gepubliceerd tot 1868, 21 jaar na de dood van de componist.

In december 1829 begon Mendelssohn te werken aan de Reformatie Symphony. Mendelssohn hoopte dat de symfonie zou mogen uitgevoerd worden op de festiviteiten in Berlijn, die op 25 juni 1830 plaatsvonden.  Hij was van plan om het werk te voltooien in januari 1830, vier maanden vóór de viering in juni. Maar door zijn slechte gezondheid liep het componeren enorme vertraging op en was de symfonie maar eerst in mei 1830 klaar. Helaas, was dit te laat voor de Augsburg commissie om de symfonie voor de vieringen te programmeren.

Düsseldorf

Tijdens de zomer van 1832 keerde Mendelssohn terug naar Berlijn, waar hij de symfonie herwerkte. Later dat jaar vond uiteindelijk de opvoering van de Reformatie Symphony plaats.

De symfonie is in vier delen:

  1. Andante – Allegro con fuoco (D major – D minor)
  2. Allegro vivace (Bes majeur, trio in G major)
  3. Andante (G minor,  eindigend in G major)
  4. Andante con motoAllegro maestoso (G major – D majeur)

 

2 gedachten over “Felix Mendelssohn – Symfonie nr. 5 – “de Reformatie”

  1. Mendelssohn , heel mooi en al wat ge wilt , maar wanneer en in het teken van onze migratie , laat de redactie eens een Islam symphonisch orkest horen ,zoals dat beroemde epos “de geest in de fles” of het vliegend tapijt in adante con moto Allegro maestoso G major D majeur van Abdelkaderson

    • We zullen uw suggestie in de bevoegde commissie bestuderen en na verloop van tijd een advies voorleggen.

Reacties zijn gesloten.