Felix Mendelssohn: “Schotse symfonie”, 3de symfonie in A mineur, op. 56

klassische-musikFelix Mendelssohn-Bartholdy : Symfonie nr. 3 in a-klein “Schotse”, op. 56 (1842)

Weinig componisten hebben het geluk gehad zoveel materiële middelen en geestelijke bagage in hun jeugd meegekregen te hebben om hun aangeboren talenten vlot tot ontwikkeling te laten komen als Felix Mendelssohn. Hij was de zoon van een joodse bankier in Berlijn, kleinzoon van een beroemd filosoof, en kind van een cultureel sterk ontwikkelde moeder die hem zijn eerste pianolessen gaf. Van zodra de talenten van zowel Felix als zijn zus Fanny sterk naar voor begonnen te komen organiseerden de Mendelssohns in hun huis zondagconcerten waarop de meest vooraanstaande burgers en kunstenaars van Berlijn uitgenodigd waren.

Friedrich Zelter, muzikaal raadsman van Goethe, nam de verdere muzikale ontwikkeling van Felix op zich en introduceerde hem op 12-jarige leeftijd bij de grote dichter die bijzonder onder de indruk was van dit jonge talent. Goethe die de kleine Mozart vroeger ook had horen spelen zei: “Wat deze jongeling op zijn twaalfde presteert, verhoudt zich tot de zevenjarige Mozart als de ontwikkelde conversatie van een volwassene tegenover het gebabbel van een kind.”

De Mendelssohns hadden ook de gewoonte van vooraanstaande musici die in Berlijn optraden uit te nodigen voor een souper in hun huis na het optreden. Zo leerde Felix in 1824 de beroemde pianist en componist Ignaz Moscheles kennen die de volgende woorden noteerde: “Zo een familie heb ik nooit eerder ontmoet. Felix, een jongen van vijftien, is een fenomeen. Wat zijn alle wonderkinderen vergeleken bij hem? Begaafde kinderen, anders niets.

Deze Felix Mendelssohn is op zijn vijftiende al een volwassen kunstenaar. We brachten samen vele uren door, waarin ik van alles moest spelen, terwijl ik eigenlijk alleen maar in zijn spel en in zijn composities geïnteresseerd was… …Beide ouders maken de indruk uiterst beschaafde mensen te zijn, die de talenten van hun kinderen bepaald niet overschatten… …Deze twee mensen lijken in geen opzicht op de ‘wonderkindouders’ die ik zo dikwijls moet verduren.”  Lees meer…

Meer aan de eigen vooruitgang, minder aan de mening van anderen werken!