Felix Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream

klassische-musikOp twee aparte tijdstippen, componeerde Felix Mendelssohn de muziek voor William Shakespeare’s toneelstuk, A Midsummer Night’s Dream. Eerst in 1826, in het begin van zijn carrière, schreef hij een concert ouverture (Op. 21). Later, in 1842, een paar jaar voor zijn dood, schreef hij de toneelmuziek (Op. 61) voor een productie van het toneelstuk, waarin hij  de bestaande Overture opgenomen heeft. De incidentele muziek omvat de wereldberoemde Wedding March.

De Ouverture in E major, Op. 21, werd geschreven door Mendelssohn op 17 jarige leeftijd in 1826, en George Grove noemde het “het grootste wonder van de vroege volwassenheid die de wereld ooit heeft gezien in de muziek”.  Het is geschreven als een concert ouverture, niet geassocieerd met een uitvoering van het toneelstuk. De ouverture werd geschreven nadat Mendelssohn een Duitse vertaling van het stuk had gelezen in 1826.

Gedenkplaat bas-reliëf, Hamburg

De Ouverture bevat veel klassieke elementen, het is geschreven in sonatevorm met regelmatige formuleringen en harmonische overgangen. Het stuk is ook bekend om zijn opvallende instrumentale effecten (effecten die werden beïnvloed door de esthetische ideeën en suggesties van Mendelssohn’s vriend , Adolf Bernhard Marx ). Heinrich Eduard Jacob, schrijft in zijn biografie van de componist, dat Mendelssohn de akkoorden had gekrabbeld na het horen op een avond van het wind ritselen van de bladeren in de tuin van het huis van de familie.

011_14224 - Geburtshaus von Felix und Fanny Mendelssohn Bartholdy in der Hamburger Michaelisstrasse - auf dieser Abbildung von ca. 1900 ist rechts ein Delikatessengeschäft und lks. ein Frühstückslokal mit Bierausschank. 

Geboortehuis in de Michaelisstrasse, Hamburg. Ca. 1900.

De Ouverture ging in première in Stettin (toen Pruisen, nu Szczecin, Polen) op 20 februari 1827 tijdens een concert onder leiding van Carl Loewe. Mendelssohn was toen net 18. Hij moest 80 mijl reizen door een razende sneeuwstorm om naar het concert te gaan, dit was zijn eerste publieke optreden. De eerste Britse uitvoering van de Ouverture werd uitgevoerd door Mendelssohn zelf, op 24 juni 1829, in Argyll Rooms in Londen, tijdens een concert ten  voordele van de slachtoffers van de overstromingen in Silezië , en gespeeld door een orkest dat werd samengesteld door Mendelssohns vriend Sir George Smart.

Mendelssohn schreef de toneelmuziek, Op. 61, voor A Midsummer Night’s Dream in 1842, 16 jaar nadat hij de Ouverture schreef. Het werd geschreven in opdracht van koning Frederik Willem IV van Pruisen. Mendelssohn was inmiddels de muziekdirecteur van de Koninklijke  Academie van de Kunsten en van het Gewandhausorchester in Leipzig . Een succesvolle presentatie van Sophocles‘ Antigone op 28 oktober 1841 in het nieuwe paleis in Potsdam , met muziek van Mendelssohn (Op. 55 ) leidde er toe dat de koning hem vroeg om meer van dergelijke muziek bij toneelstukken te componeren. A Midsummer Night’s Dream werd voor het eerst uitgevoerd op 14 oktober 1843 ook in Potsdam door Ludwig Tieck .

2 gedachten over “Felix Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream

  1. Mooi ! Ge moet het als vent ? maar kunnen , op dergelijke wijze dansen . Ik ben nooit verder gekomen dan een “plakker” Wat ik mij echter afvraag , zelfs met een tikkeltje jaloezie . Die zwelling tussen hun benen is dat nu echt of is dat nep ?

    • Die “zwelling” tussen mannendijen hebben mij nimmer aangetrokken, beste Rene, ‘k had al last-genoeg om deze tussen mijn eigen benen te verdoezelen 🙂

Reacties zijn gesloten.