Eigen munt eerst

Het noorden van Italië zou een eigen valuta naast de euro kunnen krijgen. Dat zei de leider van Lega Nord, de politieke beweging die opkomt voor het sterke noorden van het land. Roberto Maroni, leider van de Lega Nord en politiek bondgenoot van voormalige premier Silvio Berlusconi, zei dat zijn partij de plannen voor een dergelijke ‘alternatieve muntsoort’ bestudeert.

Volgens Maroni zijn er in Europa nog 13 andere gebieden of bedrijfsverbintenissen die een andere muntsoort gebruiken dan de euro. Maroni liet zich niet uit over de eventuele voordelen van de invoering hiervan.
Veel Italianen keren zich inmiddels tegen Europa, na de forse bezuinigingsprogramma’s die premier Mario Monti de afgelopen maanden heeft doorgevoerd. Berlusconi rekent erop in die hoek kiezers te lokken. Ook rekent hij op steun van Lega Nord na de verkiezingen van eind februari. Intussen wordt het verschil tussen de coalitie van Berlusconi en de linkse partijen steeds kleiner.
Berlusconi haalde zaterdag weer zijn oude belofte van stal om de belastingen te verlagen en een amnestie af te kondigen op onbetaalde en achterstallige belastingschulden. Dergelijke kwijtscheldingen zijn eerder veelvuldig door Italiaanse regeringen doorgevoerd en bevorderden volgens deskundigen massale belastingontduiking. Monti probeerde juist meer belastingen te innen om de staatsfinanciën beter op orde te krijgen.

Suggesties voor een benaming zijn welkom.

FVE

Bron: diverse media

1 gedachte op “Eigen munt eerst

  1. Gisterennamiddag werden, ter gelegenheid van de grote carnavalstoet in Heist,
    een massa bankbiljetten uitgedeeld…. waarde per biljet: 1.000 nietingen :o)

Reacties zijn gesloten.