Een terugtrekking is slechts een omweg die uiteindelijk moet leiden naar het beoogde doel

Als deel van de Sharons terugtrekkingsplan werden in 2005 vier nederzettingen op de westelijke Jordaanoever opgeheven; de kolonisten die de nederzettingen dienden te verlaten kregen een vergoeding.

De nieuwe extreemrechtse Israëlische regering draait de klok terug. In de Knesset werd de tweede en derde lezing van een amendement voorgedragen die de kolonisten moet toestaan terug te keren naar b.g. nederzettingen. Het intrekken van b.g. wet gebeurde slechts één dag nadat Israël tijdens multilaterale gesprekken met een Palestijnse delegatie in Egypte beloofde tijdelijk de constructie van nieuwe nederzettingen en het legaliseren van vestigingen buiten der afgesproken grenzen op de westelijke Jordaanoever te zullen tegenhouden. Maandag werd de b.g. derde lezing door 31 pro-stemmen tegen 18 anti-stemmen in de Knesset goedgekeurd.

In december legden extreem-rechtse politici de wet voor aan het parlement waardoor de ban op vier nederzettingen op de westelijke Jordaanoever – Homesh, Sa-Nur, Ganim and Kadim – die verlaten werden toen Israël zich terugtrok uit Gaza, opgeheven werd.

Sinds de terugtrekking in 2005, toen Israëlische kolonisten de Gaza strook en sommige gedeeltes van het noorden van de westelijke Jordaanoever dienden te verlaten, mochten Israëlische burgers en bewoners van belendende oorden deze gebieden niet meer betreden zonder toelating van het Israëlische leger. Hoewel het leger bezoek aan de nederzettingen toestond, heeft het officieel voorkomen dat kolonisten zich er (her)vestigden.

De nieuwe wet maakt van de vorige brandhout en behoudt slechts de compensatie voor de verdrevenen. In januari gaf het Israëlische Hoger Hof de regering 90 dagen om een deftige uitleg te geven waarom de Homesh nederzetting een uitzondering zou zijn op de ban. De Homesh buitenpost, die begon met een yeshiva, werd gebouwd op (in privé bezit) Palestijnse grond, die geëvacueerd werd samen met drie andere nederzettingen op de westelijke Jordaanoever, toen Israël zich terugtrok uit de Gaza strook in 2005. Tijdens de laatste jaren werden er regelmatig betogingen gehouden als symbool voor de nederzettingenbeweging.

Volgens de wet is het voor Israëli’s verboden te wonen of te bouwen in de nederzettingenregio’s van de noordelijke westelijke Jordaanoever zonder toestemming van het leger. In de praktijk kijkt Israël gewoon de andere kant op. Vooral als kolonisten vanuit de Homesh yeshiva druk zetten.

Times of Israel: Knesset passes bill to repeal Disengagement Law for northern West Bank in final vote

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-03-21/ty-article/.premium/israel-passes-scaled-back-bill-allowing-settlers-return-to-evacuated-west-bank-communities/00000187-0198-d452-abaf-3fdf46830000