Domenico Scarlatti: sonates op gitaar

Domenico Scarlatti, geboren op 26 oktober 1685 in Napels, overleden 260 jaar geleden, op 23 juli 1757 in Madrid.

Afbeeldingsresultaat voor domenico scarlattiZoon van Alessandro Scarlatti, componeerde ook wel opera’s maar vooral als clavecimbel-componist is hij van belang, in de eerste plaats voor de evolutie van de sonatevorm: zijn “Esercizi per Gravicembalo” zijn eendelige sonates met als structuur een tweeledige liedvorm: bijmotieven in verwante toonaard zijn de voorbode van het tweede thema; rudimentaire motivische arbeid kondigt de latere doorwerking aan, terwijl het thema in een coda terugkomt, wat een voorafbeelding is van de reprise. Ook melodisch, harmonisch en ritmisch zijn ze ongewoon rijk; terwijl ook het stemmingsgehalte verrassend ver in de toekomst wijst.

Afbeeldingsresultaat voor domenico scarlatti stampNaast de 560 klavierwerken en de vroege opera’s componeerde Scarlatti ook enkele missen (uit de Romeinse periode), een “Miserere”, een tienstemmig “Stabat Mater”, een “Te Deum” en het “Salve Regina”.

U luistert naar klassiek gitarist Eduardo Fernández:

1 gedachte op “Domenico Scarlatti: sonates op gitaar

  1. Misschien wél mooi voor iemand die schildpad eet (19:20 tot 21:25 min) , maar Fikkens’ maag verteert géén schildpad… “Les goûts et les couleurs ne se discutent pas” zouden de françoistjes dan zeggen.

Reacties zijn gesloten.