De zon is de boosdoener – niet de mens!

“De opwarming van de aarde is duidelijk een probleem, hoewel niet op de catastrofale schaal die wordt geportretteerd in de films van Al Gore of de films van de milieualarmisten”, zei Shaviv. “Klimaatverandering is er altijd geweest en zal waarschijnlijk niet verdwijnen. Maar de CO₂-uitstoot speelt niet de hoofdrol. De periodieke zonneactiviteit wel.”

“Alleen mensen die de wetenschap niet begrijpen, nemen de statistiek van 97% serieus”, antwoordt Shaviv. “Enquêteresultaten zijn afhankelijk van wie u het vraagt, wie antwoordt en hoe de vragen zijn geformuleerd. Wetenschap is in ieder geval geen democratie. Zelfs als 100% van de wetenschappers iets gelooft, kan een persoon met goed bewijs van het tegendeel toch gelijk hebben.”

Laat u geen oor aannaaien, is de boodschap van Nir Shaviv, Israëlisch astrofysicus en voorzitter van de afdeling Natuurkunde aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Zijn onderzoek en dat van zijn collega’s geeft aan dat stijgende CO₂-niveaus slechts een ondergeschikte rol spelen in het klimaat op aarde in vergelijking met de invloed van de zon en kosmische straling.

Lees: Gerenommeerde Israëlische astrofysicus: de zon bepaalt het klimaat op aarde, niet CO₂