De EU kan uw baan kosten

EUSSRVlaamse truckers krijgen de bon

De Europese Unie kost ons niet alleen veel geld, maar ook duizenden jobs. Vlaamse truckers zijn de pineut.

Het Vlaamse transportbedrijf Dekien Transagro uit Diksmuide heeft zopas haar laatste Vlaamse vrachtwagenbestuurders aan de deur gezet. Er reden al een tijd twee Portugese chauffeurs en nu wordt ook in de drie overblijvende vrachtwagens van het bedrijf het stuur overgenomen door Portugezen. Die zijn de helft goedkoper dan de Vlaamse truckers. Na de grote transportfirma’s kiezen nu ook de kleine eieren voor hun geld.

Welvaart en jobs

“De Europese Unie heeft ons vrede, welvaart en jobs gebracht.” U kant intussen het sprookje dat de eurocraten ons dag na dag voorhouden. Intussen weten we dat de euro, het wanbeleid en de drastische besparingsmaatregelen opgelegd door Brussel, in het zuiden honderdduizenden jobs kosten. En die mensen zoeken nu elders soelaas. Dat vinden ze in het noorden, waar ondernemers maar wat blij zijn dat ze werknemers uit het voormalige Oostblok en nu ook uit Zuid-Europa kunnen aannemen. Die doen hetzelfde werk voor pakweg de helft van de prijs…

5400 euro of 2500 euro

Een Vlaamse trucker die internationaal vervoer doet, kost zijn baas elke maand 5400 euro. Een Slovaak of Portugees kost maar 2500 euro. Sinds het begin van de eurocrisis zijn in het goederenvervoer 4000 Belgische chauffeurs hun job kwijtgeraakt. “Vandaag zitten er nog ongeveer 40.000 Belgen achter het stuur van hun vrachtwagen, maar als er niets gebeurt, zal dat aantal snel blijven dalen,” zegt de woordvoerder van de transportsector.

Het probleem is bekend: de loonkostenhandicap. Voeg daarbij de lage lonen en sociale lasten voor buitenlandse werknemers en het plaatje is compleet. Grote bedrijven verkassen naar het goedkope Oosten of nemen werknemers aan uit Oost- of Zuid-Europa. Het wordt steeds duidelijk dat het vrije verkeer van personen en goederen een vergiftigd geschenk is. Het trekt niet alleen criminelen aan, maar ook goedkope werknemers die hun Vlaamse collega’s uit de markt prijzen. Het wordt tijd om dat Europese beleid te herzien. Liefst voor het te laat is.

Bron: VB-Nieuws

Eén gedachte over “De EU kan uw baan kosten

  1. “De Europese Unie heeft ons vrede, welvaart en jobs gebracht.”

    Het is een feit dat Europese ambtenaren tot de meest intelligente universitairen van Europa behoren. De toegangsexamens zijn zeer moeilijk en om te slagen is een meer dan gemiddelde IQ noodzakelijk. Zij die slagen zijn dan meestal van een hoog intellectueel niveau. Maar……..het zijn dan ook mensen die hoofdzakelijk theoretisch begaafd zijn en werken. Sommigen hebben misschien wat practische ervaring opgedaan, als een soort stage dan, maar werken verder hun of gezamelijke theorieën uit. En dat er een enorm verschil is tussen theorie en praktijk weet iedereen, daar hoef je geen unltra hoge IQ voor te hebben. Kijk maar naar de eerste de beste job die plots onuitvoerbaar wordt door een nieuwe maatregel van “bovenaf”
    Voor de EU er was moesten zulke moeilijkheden op lokaal, regionaal of nationaal niveau opgelost worden en dat was niet altijd eenvoudig. Hoe verder de beslissingnemers verwijderd waren van de praktijk hoe moeilijker en langer het proces en hoe minder kans er was op een goede oplossing. Nu is het gezag met vele theoretische Europese vingers (zonder veel practische ervaring) nog wat verder verwijderd van de uiteindelijke nationale, regionale of lokale praktijk en spelen ook de belangen van andere Staten een rol.
    Theorie bepaalt de praktijk maar houdt er geen rekening mee (of niet genoeg) en dat zal tot de ondergang leiden.

Reacties zijn gesloten.