Cordon sanitaire over de grenzen heen

Afbeeldingsresultaat voor prikkeldraad

Berufsverbot voor AfD-leden: Leraren van 54 Hamburger scholen moeten in hun contract ondertekenen dat zij geen lid zijn van de AfD. Een lek uit de lerarenpool , die als vacaturebemiddelaar optreedt, bracht dit aan het licht. De voorzitter van de AfD-fractie in het Hamburger parlement, Alexander Wolf, noemde het een schandaal. Er wordt onderzocht in hoever dit juridisch aanvechtbaar is. Waar eindigt het: bij een verplicht lidmaatschap van de Grünen? Goed om weten is dat ook de AfD-belastingbetaler bijgedragen heeft aan 550.000 euro subsidie die de zgn. onderwijsspecialisten jaarlijks ontvangen. De AfD ging in ‘t verzet met het internetportaal “Neutrale Schulen Hamburg”, waar meldingen tegen het neutraliteitsgebod kunnen ingevoerd worden.

Afbeeldingsresultaat voor Neutrale Schulen Hamburg

De klassieke partijen weigeren – zoals hier met het VB (… quod N-VA?) – elke samenwerking met het AfD op gewestelijk/federaal niveau.

Verkiezingsposter van de CD uit 1986

In Nederland noteren we een cordon rond de Centrumpartij (CP) en later rond de Centrumdemocraten (CD) van hun conservatieve voorzitter Hans Janmaat. Er werd zelfs een aanslag gepleegd in 1986. En vanaf 2010 werd de PVV van Geert Wilders uitgesloten.

In Frankrijk idem dito voor het voormalige Front National (FN) samen met het electoriaal twee-ronden-systeem verantwoordelijk voor een voortdurende ondervertegenwoordiging van het FN. Ter illustratie: tijdens de 2002 verkiezingen won het FN geen enkele van de 577 zitjes, ondanks de 11.3% van de stemmen in de eerste ronde. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2002 versloeg FN-kandidaat onverwacht Lionel Jospin in de eerste ronde met als gevolg dat de socialisten hun kiezers oproepen in de tweede ronde voor tegenstander Jacques Chirac te stemmen… kortom… eender wie, behalve Le Pen.
Dit scenario herhaalde zich in 2017 toen zijn dochter en opvolger Marine Le Pen doordrong tot in de 2de ronde; zowel de socialistische als de republikeinse partij riepen op voor haar tegenstander Emmanuel Macron te stemmen… eender wie, behalve Le Pen.

In de Tsjechische republiek wordt de Communistische Partij effectief uitgesloten van elke coalitievorming. Eveneens werd er een de facto cordon sanitaire rond de Republikeinen van Miroslav Sládek gesloten, toen zij actief waren in het parlement (1992–1998). Toen eender wie van hun volksvertegenwoordigers het woord nam, verlieten andere verkozenen de Kamer.

In Estland en Litouwen worden “Russisch-sprekende” partijen (LKS en Harmonie in Litouwen en de Constitutiepartij en Centrumpartij in Estland) uitgesloten van enige deelname bij coalities op nationaal niveau tot het beleid wijzigt.

In Spanje werd de Partido Popular (PP) regelmatig buitengesloten van regerings-coalities in Catalonië.

In Zweden weigeren de zgn. democratische partijen samen te werken met de Zweedse Democraten, met enkele uitzonderingen op lokaal niveau, waar voorstellen van de SD door andere politici mee gesteund werden.

Gerelateerde afbeelding

In Noorwegen werd tot 2005 – het jaar van de regeringscoalitie met de Conservatieven – elke vorm van samenwerking met de Fremskrittspartiet (FrP) – Vooruitgangspartij – geweigerd.

Afbeeldingsresultaat voor bnp censored facebook

In het V.K. wordt de British National Party (BNP) volledig naar het politiek verdomhoekje verbannen. Gehoorzaam gevolgd door facebook.

Italië en Oostenrijk zijn de uitzonderingen, waar de Lega en de Freiheitlichen erin slaagden een regering te vormen. Inmiddels is één achterhoedegevecht succesrijk afgerond – de FPÖ werd door een stoemelings erin geluisde, alcohol-testosteron-geladen Strache uitgerangeerd – Salvini wordt overstelpt met juridische messenslijperij.