Club Med beschermt zijn stranden

club med

Dit beeld moet tot het verleden behoren

De toeristische sector is niet te spreken over de strandvervuiling veroorzaakt door aangespoelde olie, algen, plastic flessen en ander drijvend materiaal zoals… kadavers.
U kent wellicht de procedure ‘s morgens en ‘s avonds op de stranden aan de Middellandse Zee.  Tractors met een veeginstallatie ruimen de stranden op vooraleer de eerste toeristen uit de veren komen.  Rotsachtige strandjes worden door enkele daarvoor in dienst genomen personeelsleden schoon gemaakt.  Voorzien van handschoenen en zakken wordt aangespoeld materiaal opgeraapt, lege flessen verzameld, asbakken geleegd, ligzetels netjes op rijtjes onder de parasols geplaatst.    Een aangespoelde vis of kwal hoort bij het zeegebeuren.  Maar met aangespoelde lijken weten de hotels niet direct blijf.  Het strand wordt afgesloten, de politie erbij gehaald.  Vleesvliegen alom. Niet direct dat wat je je onder een aangename strandvakantie voorstelt.

Bij de aangekondigde renovatieplannen voor de Club Med vakantieoorden, hoort volgens de recente Chinese eigenaar ook de bescherming van zijn investering tegen vervuiling allerhande, o.a. aangespoelde kadavers.   De klanten – men mikt nu ook op rijke Chinese toeristen – blijven immers weg als ze een aflevering van ‘Body of Proof’ in vita reali mogen beleven.

Hij liet zich inspireren door de beschermingsnetten die voor de kusten aangebracht worden opdat haaien zich niet tot in de waterplezierzone kunnen begeven.    Hij zal dus enorme,  kleinmazerige, sterke netten laten aanbrengen zodat er geen drenkelingen meer kunnen afdrijven tot aan de toeristische stranden.  Een win-win voor alle partijen.  De stranden kadavervrij, de toeristen kunnen blijven genieten van hun strandwandeling  en zwempartij en de drenkelingen kunnen,  mits een patrouilleboot twee maal daags even langs de nettenlijn vaart, handig opgevist worden zonder dat haaien aangelokt worden of het rottingsproces begonnen is.   Een goed voorbeeld van respect voor de natuur én toerisme.

FT

1 gedachte op “Club Med beschermt zijn stranden

Reacties zijn gesloten.