Bijna-nieuw kledingmarkt in Tunesië

Gerelateerde afbeelding
Monastir

Wie in Tunesië op vakantie geweest is, zal zich de talrijke kledinghopen op de markt herinneren waarin door de bevolking gegraaid en gekozen wordt. De film toont hoe westerse gebruikte kleding, verscheept in containers, gerecycleerd wordt in Tunesië. In Kerouan zit het sorteercentrum. Het sorteren gebeurt in verschillende fases: eerst worden broeken, rokken, bloezen, hemden, kleedjes per soort in bakken gegooid. Vervolgens komt een tweede sortering naar kwaliteit, maat, seizoen e.d. Schoenen worden gereinigd en gedroogd. Er is een speciale aparte ruimte voor merkkledij. De voor Tunesische markt afgekeurde kleding krijgt een ticket naar zuidelijker gebieden in Afrika. Wat helemaal niet gedragen kan worden wordt gedegradeerd tot vodden, vervolgens verscheept naar Indië, waar het een tweede leven zal krijgen als bv. thermische isolatie.

Het bedrijf telt 1000 werknemers. Er gaan maandelijks 5 miljoen hemdjes (t-shirts) door hun handen. Wat men als toerist niet te zien krijgt zijn de plaatselijke winkels met tweedehandskledij in verschillende prijsklassen.

En af en toe vindt een Europees artikel de weg terug naar Europa… wegens té goed voor de plaatselijke markt.

Wat men zich bij heel deze handel niet realiseert is dat de plaatselijke textielindustrie hierdoor om zeep geholpen wordt.